Sekáním trávníku můžete strávit i 50 dní života

Je to sice náročné, ale dát si kávičku na zahradě a kochat se pohledem na upravený trávník, to je vždycky ta nejlepší odměna. Co na tom, že vás údržba celé plochy může připravit o celé týdny volna, že?

Mít udržovaný trávník připomínající luxusní golfové hřiště, to je snem mnoha lidí. Ale toho úsilí, co to stojí! Zamysleli jste se někdy nad tím, kolik času ve společnosti sekačky vlastně trávíte? V měřítku celého života se to počítá i na měsíce.

Komu se nelení…

S ohledem na velikost pozemku a dostupné vybavení průměrný člověk zasvětí údržbě travnatých ploch 7 až 49 dní své existence (1). Samozřejmě, málo to není, ale pomyslete na ten atraktivní výsledek a nekončící pochvaly návštěv. Vzít v potaz se musí i zdravotní pohled na věc. Ostatně, jakožto fyzická aktivita má sekání celou řadu výhod, jako je například normalizace krevního tlaku, regulace škodlivého cholesterolu i triglyceridů a nižší riziko srdečního infarktu (2). Pohyb v kombinaci s čerstvým vzduchem a okolním libozvučným zpěvem ptáků také velmi prospívá psychice (3). K útlumu stresu mnohdy stačí pouhá vůně posečené trávy (4). Tedy pokud nejste alergik, kterému v pohodě brání ustavičné kýchání a posmrkávání. Sekání je tedy velmi prospěšné, ale na druhé straně může i ublížit.

Pozor na prsty!

„Neustále tu vídáme rozdrcené kosti, řezné rány, poškozené šlachy nebo amputované prsty na nohou,“ popisuje americký chirurg James Thomas, který působí na ortopedické klinice v Alabamě (5). „Nože sekačky se pohybují rychlostí třech tisíc otáček za minutu a produkují trojnásobek kinetické energie než ruční pistole. Přesto si hodně lidí při práci na zahradě často nebere boty,“ stěžuje si tento lékař s tím, že i když dojde jen k drobnému poranění, je důležité okamžité ošetření a dezinfekce. V závažnějších případech se už hraje doslova o čas a každou vteřinu. Buďte tedy nadmíru opatrní!

Zdroje: (1) www.domino.com/content/time-spent-lawn-mowing/, (2) www.npr.org/sections/health-shots/2013/10/29/241618771/for-a-longer-life-you-might-try-mowing-the-lawn, (3) www.gardeningetc.com/news/lawn-mowing-stress-busting-benefits, (4) www.hardenparklawns.com.au/the-health-benefits-of-mowing-the-lawn, (5) www.foothealthfacts.org/article/lawnmower-accidents-cause-thousands-of-foot-injuri






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

V tomto týdnum budeš velmi aktivní a energický. Mars, tvůj vládce, k tobě pusobí silně a budou tě ovládat silné touhy a ambice. Zaměř se více na své cíle a věnuj se jim zcela vášnivě. Tvůj odhodlání a energie bude silná, takže pok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

6 Příspěvků
Poslední příspěvek 12:04
19 Příspěvků
Poslední příspěvek 11:09
87 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat