Jak chutná káva nejsladčeji?

Výběr šálků, hrnků a sklenic pro servírování kávy má mnohem větší vliv na chuť tohoto nápoje než jen na vizuální dojem z konzumace. Barva hrníčku může ovlivnit vnímanou chuť jednoho a téhož nápoje s ohledem na hořkost. Zatímco v bílém porcelánovém šálku chutná káva hořce, v modrém či skleněném sladčeji.

To je praktickým objevem zvláště pro provozovatele kaváren. Ti by se tak měli vyhnout servírování nápoje do bílých porcelánových šátků, neboť tyto podtrhují hořkost a trpkost kávy. Naopak modrý a skleněný šálek či hrníček vyvolávají dojem sladší chuti.

Psychologové z Austrálie a Oxfordu chtěli prověřit tvrzení některých baristů, že z bílého šálku chutná káva poněkud hořce. A tak provedli přísně řízený experimentální výzkum.

Z něho vyplývá, že bílý šálek posiluje vnímání intenzity chuti ve srovnání se skleněným šálkem. Ale zároveň chutná hořčeji a trpčeji než z šálku modrého či skleněného. Nejsladčeji pak chutná káva konzumovaná z šálku modrého.

Podle doktora George Doorna hrníček může být „hnědost“ kávy podporována (bílý šálek), nebo naopak ztlumena (průhledný a modrý šálek). Hnědá je totiž v mozku automaticky spojována s hořkostí.

„Tento efekt je tak výrazný, že může znamenat to, že se zákazník na lahodnou kávu vrátí, nebo naopak kvůli hořké kávě už nepřijde,“ míní doktor Doorn z Austrálie.

Paradoxně bílý hrnek je nejčastějším druhem nádoby pro servírování kávy v barech a kavárnách.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

4 Příspěvků
Poslední příspěvek 1:18
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:59
8 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:50

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat