Na vánočních mušlích si už brzy možná nepochutnáme. Proč?

Miliony rodin po celém světě si během vánočních svátků dopřávají nejrůznější gurmánské speciality. Nejen ve Francii připravují slávky a jiné mušle na víně. Jenže vědci tvrdí, že brzy budou tito mořští mlži nedostatkovým zbožím. Jednoduše proto, že zmizí z moří. Může za to podle nich globální oteplování, které zvyšuje kyselost neboli aciditu mořské vody. A právě nízké pH mořské vody znemožňuje kalcifikaci – vápenatění – lastur mlžů.

Mlži se sice stále množí ve velkém počtu, ale jejich schránky jsou v kyselejších vodách teplejšího klimatu mnohem křehčí. „To činí mušle mnohem snazšími oběťmi pro predátory a také je ohrožují mořské proudy,“ tvrdí zoologové z Glasgowské univerzity.

Oteplování klimatu a zvyšování acidity moří může vést k úbytku slávek, ale také ústřic, srdcovek a dalších mlžů.

Kyselost moří se zvyšuje jednoduše proto, že jejich vody fungují jako absorbent pro vzdušný oxid uhličitý – skleníkový plyn. Jeho koncentrace v atmosféře stoupá, takže moře ho přijmou více, tím se sníží pH na úkor volně rozpuštěného vápníku.

Schránky mlžů jsou tvořeny jednak uhličitanem vápenatým (vnější vrstva), a pak aragonitem (vnitřní vrstva). Lastury vznikají vylučováním vrstviček po metabolizaci volně rozpuštěného vápínku a iontů hydrogenuhličitanu.

„Zjistili jsme, že zvýšená míra acidifikace v životním prostředí slávek má negativní vliv na jejich schopnost tvořit schránky. Pracovali jsme s kolegy z technických oborů na výzkumu tvrdosti lastur v kyselejších vodách… v kyselejších vodách tvoří slávky mnohem křehčí schránky, které snadno praskají,“ tvrdí doktorka Susan Fitzerová z Glasgowské univerzity.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden pro tebe přinese silný proud kreativní energie. Je to hned zkraje nového lunarického cyklu, který pro tebe znamená nové počátky, takže je to skvělý čas, abys začal(a) nové projekty nebo přivedl(a) nové nápady k životu. Nerad(a) opoutáv&a... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat