Co je ještě »nakažlivé« jako zívání?

Když vidí člověk zívající osobu, začne zívat velmi pravděpodobně také. Ačkoli vědci netuší, proč je toto chování vyjadřující únavu mozku tak nakažlivé, je to fenomén dobře známý všem. Zajímavý je ale objev neurologů z anglického Sussexu. Podle nich je totiž stejně jako zívání nakažlivá i zimnice. Jakmile se jeden člověk začne třást, klesne teplota těla i lidem v jeho okolí a začnou cítit zimu.

Fenomén funguje dokonce i tak, že když člověk sleduje video, v němž někdo ponoří ruce do vody s ledem, poklesne teplota v rukách i jemu a začne cítit chlad.

Věříme, že tato imitace pozorovaných tělesných reakcí pomáhá lidem při vývoji empatie – schopnosti vcítit se do druhých. Napodobování jiných lidí nám pomáhá tvořit si vnitřní model jejich fyziologického stavu, který můžeme použít při lepším pochopení jejich motivů a pocitů. Lidé jsou velmi silně sociální tvorové a většina úspěchu lidstva pramení z naší schopnosti spolupracovat ve složitě propracovaných společenstvích. To by šlo jen velmi těžko, kdybychom nebyli schopni velmi rychlé empatie a předpovídání reakcí, myšlenek, pocitů a motivů u druhých,“ míní profesor neurologie Neil Harrison z University of Sussex v rozhovoru pro Daily Mail.

Podle neurologů hrají klíčovou roli ve schopnosti cítit chlad, i když jen vidíme jinou osobou třást se zimou, speciální zrcadlové neurony v mozku. Ty zprostředkovávají především schopnost imitace.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

11 Příspěvků
Poslední příspěvek 10:40
1 Příspěvků
Poslední příspěvek 10:34

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat