Facebook je sbírka lží!

Facebook má být jakousi přehlídkou událostí roku každého uživatele. A to přehlídkou tvořenou texty, obrázky, odkazy apod. Ačkoli by se mohlo skutečně jednat o výroční sborník, je to spíše falešný almanach lží. Tvrdí to londýnský psychoanalytik doktor Richard Sherry, který se výzkumem sociálních sítí zabývá. Podle něj většina mladých lidí v profilech lže. A vymýšlejí si téměř denně. Třeba o tom, čeho dosáhli v práci, s kým se znají a s kým žijí.

„Pětina mladých lidí otevřeně přiznává, že jejich profil je jen velmi slabým odrazem reality a že události na jejich profilu jsou vlastně výplodem fantazie a lží,“ tvrdí doktor Sherry působící v londýnské čtvrti Marylebone.

„Být soutěživý a toužit se ukázat v nejlepším světle, potřeba podpory a empatie od kamarádů, to je naprosto pochopitelné. Nicméně temnou stránkou této sociální konformity je to, že se hluboce ztratíme sami sobě nebo negujeme, co autenticky a soucitně vnímáme jako sami sebe, a to až do té míry, že už nejsme schopni rozlišit zkušenost, náš hlas, vzpomínku nebo dokonce vnímání sebe sama. Když dojde k tomuto, pocit viny a znechucení z nás samých může vytvořit kognitivní past odcizení se a dokonce pocitu odloučení a paranoie,“ tvrdí doktor Sherry, zakladatel britské Psychoanalytické společnosti.

Sociální sítě podle něj oslabují souvislosti mezi naším skutečným životem a vzpomínkami.

„Zaznamenávání našich zkušeností jakýmkoli médiem k pozdějšímu vzpomínání nebo opětovnému prožití toho, co jsme se naučili, je nejen přijatelné, ale také žádoucí. Ve skutečnosti dívat se zpět do minulosti, ať už je to sebevíc trapné a nepříjemné, je nejen zdravé, ale také zábavné,“ tvrdí doktor Sherry a varuje před jakýmkoli zkrášlováním toho, co na Facebooku lidé prezentují.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Pizza šneci

(2 hlasů)

Tofu stir-fry se zeleninou

(1 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude pro tebe zvláště silný v oblasti tvé kreativity a emocionálního výrazu. Soustřeď se na sebeobjevování a nauč se ocenit své vlastní umělecké schopnosti, i když se ti zdají méně zkušené než ostatních. Buď s... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

83 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
194 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat