Dietářky, pozor! Balené listové saláty mohou být plné chloru

Chcete-li být zdraví, jezte listovou zeleninu. Ale kupujte tu nebalenou, raději trochu znečištěnou z pole, která nebyla propírána hodiny v chlorované vodě a pak zabalena do pytlíku. Podle britských vědců totiž listové saláty a listová zelenina balená a prodávaná v sáčcích obsahuje velké množství chlóru.

Listy musejí být totiž před zabalením důkladně čisté. Takže je výrobci na několik hodin máčejí ve vodě, někdy s přídavkem ovocných kyselin, častěji s přídavkem chloru. Tak se listy nasytí chlorem a drží ho v sobě až do doby, než jsou zkonzumovány. Balené listové saláty tak jsou množná velmi komfortní pro přípravu finálních pokrmů – jsou natrhané a čisté – ale těžko lze o nich hovořit jako o zdravé volbě.

Jendou z britských kritiček potravinářského průmyslu je Joanna Blythmanová. Ta svým čtenářům v knize In Swallow This: Serving Up The Food Industry’s Darkest Secrets (V tom co polknete: Servírování temných tajemství potravinářského průmyslu) popisuje pozadí výroby některých polotovarů, hotových výrobků a balených potravin.

Podle ní je nejbezpečnější metodou konzumace zdravého salátu si ho sám vypěstovat bez chemie, sklidit na zahrádce, důkladně omýt a ještě čerstvý sníst. To samozřejmě nemůže každý, pak je dobré si sehnat ekologicky pěstovaný salát u farmáře. A opět, celou hlávku naporcovat, důkladně umýt a sníst. Ne každý farmář je však ekologický. Farmářské trhy nabízejí ve své většině zeleninu pěstovanou pomocí umělých hnojiv a pesticidů. Když už musí člověk salát koupit v supermarketu, kde může být od pochybného zdroje, pak by měl volit vždy salát volný, nikoli ten balený v pytlíku.

Než se totiž saláty balí, propírají se ve vodě, většinou s přídavkem chloru, který funguje jako dezinfekce a ničí bakterie. Tak vydrží listy i v umělém obalu dlouho čerstvé a nehnijí. Jenže takové propírání výrazně snižuje nutriční (výživovou) hodnotu listů.

Profesor mikrobiologie John Threlfall z Aberdeenské univerzity pak v rozhovoru pro deník The Mail varoval, aby si lidé salát ze sáčku před konzumací umyli. Podle něj se totiž můžou po dobu skladování salátu namnožit bakterie E. coli a Salmonela. Jsou známy také nákazy kryptosporidiemi právě z balených salátových listů, které zákazníci konzumovali přímo z pytlíku bez opláchnutí.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Dušené houby na toastu

(25 hlasů)

Palačinky

(1 hlasů)

Brusinková čokoláda

(24 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude pro tebe zvláště silný v oblasti tvé kreativity a emocionálního výrazu. Soustřeď se na sebeobjevování a nauč se ocenit své vlastní umělecké schopnosti, i když se ti zdají méně zkušené než ostatních. Buď s... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

83 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
194 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat