Špatný noční spánek je škodlivý jako kouření

Špatný noční spánek je stále velmi podceňované zdravotní riziko. Přitom Světová zdravotnická organizace tvrdí, že nekvalitní odpočinek během noci je pro zdraví srdce a cév stejně škodlivý jako kouření. Osoby spící v noci špatně jsou ohroženy mrtvicí mozku a srdce čtyřikrát více než ty, které spí klidně a dostatečně dlouho.

Spánek není žádná triviální záležitost. Poruchy spánku souvisejí jak se zvýšeným rizikem srdečního infarktu, tak s vyšším rizikem mrtvice. Špatný spánek by měl být považován za pozměnitelný rizikový faktor chorob oběhové soustavy stejně jako kouření, nepohyblivost a špatný jídelníček. Pro většinu lidí představuje kvalitní spánek sedm až osm hodin spánku každou noc a to bez probouzení během noci,“ tvrdí profesor Valerij Gagarov z Novosibirsku, který spolupracuje se Světovou zdravotnickou organizací.

Na kardiologické konferenci v Dubrovníku vyzval odborníky, aby přestali spánkovou deprivaci ignorovat a začali ji řešit stejně vážně, jako se dnes řeší kouření, nedostatek pohybu a nezdravý jídelníček. Nekvalitní spánek zvyšuje riziko úmrtí na choroby srdce stejně jako tyto ostatní negativní faktory.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Míchaná vejce s chřestem

(8 hlasů)

Houby se sazeným vejcem

(22 hlasů)

Omeleta s našlehanou ricottou

(21 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

V tomto týdnum budeš velmi aktivní a energický. Mars, tvůj vládce, k tobě pusobí silně a budou tě ovládat silné touhy a ambice. Zaměř se více na své cíle a věnuj se jim zcela vášnivě. Tvůj odhodlání a energie bude silná, takže pok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

87 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
139 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat