Černý rybíz může omladit játra a obnovit jejich funkci

Černý rybíz patří k nejméně náročným druhům pěstovaného ovoce. Daří se mu i v drsných horských polohách a v červenci dává bohatou úrodu velmi aromatických a sladkých bobulí. Ty jsou nejen bohatým zdrojem vitaminu C, ale obsahují celou řadu biologicky aktivních látek, které působí protizánětlivě. Vědci z Finska teď ale zjistili, že konzumace černého rybízu může výrazně omladit také játra.

Bobulové ovoce patří k nejzdravějším druhům plodů naší zahrady. Krom borůvek je ale doslova zázračným plodem také černý rybíz. Osoby konzumující pravidelně plody tohoto druhu meruzalky mají v krvi sníženou hladinu alanin aminotransferázy (ALAT). Vyšší hladina této transferázy přitom většinou naznačuje, že má člověk poškozená játra.

Snížení hladiny ALAT o třiadvacet procent u osob konzumujících bobulové ovoce znamená, že došlo k výraznému zlepšení jaterní funkce,“ tvrdí autoři z Finska.

Zlepšení jaterních funkcí a snížení hladiny ALAT přitom znamená také snížení rizika diabetu 2. typu a chorob oběhové soustavy.

Podle jiné studie látky obsažené v černém rybízu podporují sekreci dopaminu a serotoninu, hormonů štěstí. Takže jejich přísun do těla pomáhá lépe odolávat stresu a depresím.

Barviva obsažená v černém rybízu zase mají prokazatelně protirakovinné účinky.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Croissanty s vanilkovým krémem

(38 hlasů)

Vejce s bylinkovou solí

(26 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Očekávejte náročný týden, ale s velkým potenciálem pro růst a rozvoj. Budete se cítit motivováni pracovat na svých cílech a ambicích a to vám poskytne silný pocit směru a jistoty.Na pracovišti můžete čekat nové příležitosti, nové... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
33 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat