Instantní bramborové kaše: Jíst, či nejíst?

Nic se nevyrovná domácí bramborové kaši, ale když není čas na přípravu, musí občas stačit ta z pytlíku. Co se skrývá ve žlutém prášku, zkoumal časopis dTest a srovnal 13 různých sušených bramborových kaší. V porovnání se také zaměřil na přítomnost přídatných látek, které bychom v domácí kaši nenašli.

Instantních bramborové kaše jsou s námi přes půl století a za tu dobu se jejich způsob výroby nezměnil. Brambory uvařené v páře se společně s přídatnými látkami zpracují na kaši, ze které se následovně vypaří voda, a suché pláty bramborové hmoty se rozemelou na vločky. „Jednou z použitých surovin může být i sušené mléko, ale nenajdeme ho v každém výrobku. Do srovnání jsme proto zařadili jak kaše s mlékem, tak i bez něj,“ říká Hana Hoffmannová, šéfredaktorka dTestu, a dodává: „Velké rozdíly jsme našli nejen mezi kategoriemi, ale i v jejich rámci.“

Co říká složení

Při pohledu na podíl brambor vyšly z porovnání lépe kaše bez mléka s 99% či 98% obsahem brambor. Zbytek představují přídatné látky zahrnující stabilizátory, antioxidanty a siřičitany, které zabraňují změně barvy potraviny, a emulgátory, které při přípravě zlepšují vstřebávání vody. „Alergiky může zaujmout fakt, že kaše Potato puree značky Penny a kaše Maggi neobsahují siřičitany,“ uvádí na konto přídatných látek Hana Hoffmannová.

V žádném seznamu použitých surovin pak nechyběla kurkuma nebo kurkumin (E 100) podporující či nahrazující žluť brambor. Zajímavě se k deklaraci éček postavil výrobce Knorr, který na obalu své kaše bez mléka tvrdí, že neobsahuje umělá barviva a glutaman. Při výrobě instantních kaší jsou však barviva s výjimkou kurkuminu zakázána, stejně jako přídavek glutamanu. „Obě tvrzení lze proto považovat za reklamu na samozřejmost, kterou evropská legislativa zakazuje,“ upozorňuje šéfredaktorka Hoffmannová.

Jak jsou na tom s mlékem

Podíl brambor je v případě kaší s přidaným sušeným mlékem nižší a ve srovnání se pohyboval od 73 do 96 %. Příčinou je sušené mléko, ale i při součtu podílu brambor a mléka byly výsledné hodnoty častěji nižší než u kaší bez mléka. Nejvíce, 98 % brambor a mléka, deklaruje výrobek značky Natura. V případech kaší značky Josef Brabec Mlýn Horažďovice – Zářečí a Knorr ale hodnoty klesly pod 90 %.

Srovnání tedy ukázalo, že instantní kaše s mlékem obecně obsahují více přídatných látek než kaše bez mléka. „Kaše Albert Quality se kromě sušeného mléka skládá také ze sušeného glukózového sirupu, rostlinného oleje a aroma a navíc se do směsi přidává i částečně ztužený palmový olej. Ztužování tuku může vést ke vzniku škodlivých transmastných kyselin,“ varuje Hana Hoffmannová a dodává: „Palmový tuk přiznávají i kaše od Vitany a Knorru, přičemž druhá jmenovaná palmového tuku obsahuje více než sušeného mléka.“

Za kuriozitu pak mohou být považovány instrukce k přípravě některých bramborových kaší s mlékem. „Vitana na svém obalu tvrdí, že stačí přidat jen vodu. V návodu se pak ale dozvíme, že kromě vody je třeba přidat sůl a máslo či margarín, tak jako u prakticky všech ostatních kaší. Knorr zase jako jediný z kaší v celém srovnání předepisuje užití margarínu s máslovou příchutí. Klíčem k pochopení bude zřejmě fakt, že značka Knorr patří koncernu Unilever, stejně jako Rama, Perla, Flora či Hera,“ uzavírá šéfredaktorka dTestu.

Nejlepší kaše? Ta od maminky!

Jak bylo řečeno v úvodu článku, nejlepší je samozřejmě kaše domácí. A nemyslete, že při její přípravě nemůžete popustit uzdu fantazie! Pokud se vám obyčejná „brkaše“ zdá trochu nudná, můžete ji obohatit třeba přimícháním špenátu nebo hrášku, milovníci masa do ní mohou zamíchat opečené kousky slaniny. A pokud byste toužili po opravdu nevšední bramborové kaši, vyzkoušejte následující recept!

Bramborová kaše s jogurtem a sýrem

Co budete potřebovat:

1,2 kg brambor
3 lžíce másla
3 špetky soli a pepře
150 g bílého jogurtu
80 ml mléka
1/2 hrnku čerstvé pažitky – nasekané
100 g tvrdého sýra – nastrouhaného

Jak na to:

Brambory oloupejte, nakrájejte na kostky a uvařte v osolené vodě doměkka. Jogurt a mléko dejte do malého rendlíku, prošlehejte a zahřejte. Uvařené brambory sceďte a rozmačkejte šťouchadlem. Do brambor vmíchejte jogurt s mlékem, změklé máslo, pažitku a sýr, dochuťte solí a pepřem podle chuti.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat