Pozor na proteinové nápoje, přibírá se i z nich

Většina výživových poradců se při sestavování diet určených pro hubnutí snaží v jídelníčku zvýšit příjem bílkovin. Proteiny jsou nezbytné pro stavbu svalové hmoty a jejich metabolismus souvisí s vysokými energetickými výdaji. Proto se zdají být pro hubnutí ideální proteinové nápoje určené sportovcům a kulturistům. Jenže pokud jich člověk přijímá nadbytek či nevhodné typy, může z nich tvořit tuk. A děje se to často u jedinců, kteří se před světem zavírají do posiloven.

Cvičí více než hodinu denně, cvičí každý den a prolívají se proteinovými koktejly, aby nabrali co nejvíce svalové hmoty. Nejenže tím zatěžují své ledviny, ale mnohdy také přibírají podkožní tuk.

Kolik potřebujeme?

Tělo přirozeně získává bílkoviny z masa, ryb, vajec, luštěnin a některých semen a ořechů. Prodejny s preparáty pro fitness nadšence nabízejí přímo čisté deriváty proteinů různých přírodních druhů i směsi určené k přípravě koktejlů.

A platí pravidlo, že na kilogram tělesné hmotnosti by člověk měl přijmout 0,8 až 1,5 gramu bílkovin denně. Kulturisté až 2,5 gramu při nejvyšší zátěži.

Nejběžnějším proteinem je ten ze syrovátky či kaseinu. Oba pocházejí z kravského mléka a obsahují všechny nezbytné aminokyseliny, které člověk potřebuje k výstavbě svalové hmoty. Při koupi preparátů se vyplatí investovat do těch z přírodních zdrojů, čím čistší a čím méně přídavných látek nápoj obsahuje, tím lépe.

Svaly versus tuk

Z experimentální studie vědců z Harvardovy univerzity, kteří sledovali několik tisíc dospělých, vyplývá, že vyšší příjem bílkovin souvisí častěji s nadváhou. A navíc nadměrný příjem bílkovin zatěžuje extrémně ledviny, které se snaží zbavit nadbytku dusíkatých sloučenin v krvi.

„Největší chybou, kterou amatérští sportovci a fitness nadšenci dělají, je ta, že si proteiny míchají s ochuceným mlékem plným cukrů a tuků. Z takového nápoje se spíš přibírá podkožní tuk, než budují svaly,“ vysvětluje odborník na výživu britskému deníku The Star.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Srdíčkový koláč

(30 hlasů)

Valentýnska snídaně

(22 hlasů)

Domácí granola

(2 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

4 Příspěvků
Poslední příspěvek 1:18
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:59
8 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:50

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat