Pověry o menstruaci, které je třeba konečně vymýtit

Jednou z ní máte radost, podruhé vás spíš obtěžuje. Menstruace není vždy příjemná. Taky je často spojována s různými nesmysly. Které, skoro až předpotopní, názory, by se už konečně měly vymýtit?

Očista organismu, nutnost absence během pohybových aktivit a tak dále. Co je skutečnost a co jeden velký mýtus? Na těchto šest nesmyslů si dejte pozor!

Organismus se během krvácení čistí

„Ty to máš? Tak to se aspoň vyčistíš,“ říká jedna kamarádka druhé. Co je na tomhle tvrzení pravdy? Nic. Například americká gynekoložka Maria Sofokles je na tohle rčení vyloženě háklivá.

Pro jeden z prestižních zdravotních magazínů uvedla, že výše zmíněný názor dokonce patří k nejčastěji vyslovovaným omylům vůbec. „Zní to sice krásně, ale je to omyl. Stejně jako váš trávicí systém není třeba čistit, ani ten reprodukční není výjimkou. Menstruace znamená jenom měsíční rutinu, během níž se tělo připravuje na těhotenství a zbavuje se výstelky připravené pro potenciální uhnízdění oplodněného vajíčka,“ říká gynekoložka. Celé to funguje jako při obnově šatníku. Tělo se zbavuje nadbytečných vrstev, které již neslouží svému účelu. Nic víc.

Silné krvácení je váš osud

Spotřebujete balení tamponů mnohem rychleji než kamarádky? Podle výše zmíněné gynekoložky to není nic, s čím by se žena musela potýkat až do menopauzy – a to ani v případě, že vaše matka nebo sestra to mají stejně. Silné menstruační krvácení může být příčinou nějakého zdravotního problému, ne genetiky. Poraďte se se svým lékařem.

Sex na červenou je zakázán

Je bezpečné mít pohlavní styk, když máte menstruaci. Možná to je pro někoho chaotické, trapné či nechutné, ale není to nezdravé. Vše záleží na osobním rozhodnutí. Ve skutečnosti ale krev funguje jako přírodní mazivo. A v neposlední řadě je nutné připomenout, že „sex“ neznamená jen zasouvání penisu do pochvy, ale třeba také styk mezi ňadra.

Pohyb menzes zhoršuje

Gynekoložka zároveň apeluje na to, že i když jste například vzhůru nohama, nemá to vliv na vznik křečí během menstruace, a zároveň se přiklání k názoru vědců, že pocení během cvičení v podstatě bolest břišních svalů eliminuje. Můžete to zkusit v rámci diskomfortu během PMS…

Mimochodem, americký Úřad pro zdraví žen doporučuje pro snížení menstruačních křečí pravidelně cvičit, a to 75 minut intenzivního pohybu každý týden, včetně dvou dnů silového tréninku. Samozřejmě, že pokud krvácíte velmi silně a cítíte se unaveně, je to jiná. Může docházet k anemii. Pak se pohybu radši vyhněte.

Výkyvy v pravidelnosti nic neznamenají

Průměrný menstruační cyklus trvá 28 dní, nicméně může se pohybovat kdekoli od 21 do 35 dní. To naznačuje, že neexistuje žádné pevné pravidlo o tom, jak dlouho krvácení musí trvat.

V každém případě je rozumné sledovat načasování v každém měsíci, neboť pravidelný cyklus je znamením o dobrém zdravotním stavu. Pokud zaznamenáváte výkyvy v příchodu menstruace, poraďte se se svým gynekologem, který vyloučí hormonální nebo zdravotní problémy, které mohou ovlivnit reprodukci.

Ve skupině žen se cykly dokonale slaďují

Říká se tomu „sladění“. Do práce nastoupí nová kolegyně, a ejhle, zanedlouho si stěžuje na menstruační bolesti – stejně jako vy nebo vaše parťačka z vedlejšího oddělení. Čím to? Věda to vysvětluje tak, že za tenhle jev nemohou hormony ani lunární cykly. Jsou v tom jednoduše počty. Průměrný nástup menstruace mezi dvěma ženami je sedm dní od sebe, a protože krvácení obvykle trvá po dobu pěti dnů, může se zdát, že se cykly žen překrývají, ačkoli to není pravda.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat