Pyžamům odzvonilo. Spát byste měli zcela nazí

Každý zná slastný pocit na vyhřátém lůžku pod teplou přikrývkou, když venku řádí zima. Konejšivé pocity si mnozí umocňují sametovým povlečením a teplým flanelovým pyžamem. Měkoučko a teploučko je ale pro lidské zdraví zhoubou. Naopak všichni lidé by měli spát nazí, což potvrzují další a další studie zabývající se celkovým zdravím člověka a metabolismem. Nadměrné teplo v posteli produkuje stresové hormony, přispívá k obezitě a decimuje libido a mužskou plodnost.

Nadměrná produkce kortizolu vlivem vyšší teploty v posteli působí zhoubně na všechny orgány, ale také podporuje chuť k jídlu a vyvolává nutkání přejídat se. Navíc zvyšuje obsah bílého tuku v podkoží a snižuje obsah hnědého tuku, který podporuje spalování a udržuje postavu štíhlou. U mužů při vyšší teplotě na lůžku klesá hladina testosteronu, ohrožena je erekce, libido a přehřívání varlat ve spodním prádle či pyžamu vede ke zhoršení kvality spermií.

Nahota partnerů pod peřinou navíc posiluje jejich vzájemné pouto, sbližuje je a zvyšuje šanci na sexuální kontakt. Pyžamo či spodní prádlo představují mechanickou, hormonální i psychickou bariéru a přispívají k odcizení partnerů žijících spolu dlouhodobě.

„Když spíme nazí, znamená to, že naše tělo je v noci chladnější, to podporuje nejenom kvalitu spánku, protože se ví, že tělo potřebuje k usnutí a hlubokému spánku nižší tělesnou teplotu, ale nižší teplota zlepšuje metabolismus, je prevencí diabetu, přispívá k rychlejšímu spalování, zvětšení množství hnědého tuku, lepší celkové kondici, posílení libida a plodnosti zvláště u mužů,“ tvrdí doktorka Sarah Brewerová, která se dlouhodobě zabývá vlivy životního stylu na celkové zdraví západního člověka.

Záchrana vztahu?

Nahota pod peřinou navíc patří k silným projevům intimity. Partneři, kteří se v ložnici svléknou donaha a spí spolu bez pyžama či jiného oblečení, jsou se svým vztahem spokojenější. Vyplývá to z britsko-americké studie, podle níž je s partnerstvím spokojeno šest z deseti párů, které spí pod peřinou zcela nahé.

Vedle toho milovníci pyžam jsou spokojeni se vztahem v osmačtyřiceti, milovníci nočních košil ve třiačtyřiceti a milovníci overalů v osmatřiceti procentech případů.

Průzkum ve Velké Británii vypracovala společnost Cotton USA.

„Úspěch v manželství samozřejmě ovlivňuje řada věcí, nejen to, v čem spíme. Ale jedním z těchto faktorů, který často přehlížíme, je prostředí v ložnici. Povlečení může být pro holou kůži velmi příjemné a může podporovat otevřenost a intimitu v páru, čímž samozřejmě dojde k zvýšení spokojenosti se vztahem,“ míní Stephanie Thiers-Ratcliffe z Cotton USA, která vyrábí povlečení.

Velký vliv na spokojenost ve vztahu má také to, co v posteli partneři dělají. Nejvíce pak rozkol v partnerství působí chrápání, konzumace potravin v posteli a užívání technologií jako chytrých telefonů a tabletů.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Očekávejte náročný týden, ale s velkým potenciálem pro růst a rozvoj. Budete se cítit motivováni pracovat na svých cílech a ambicích a to vám poskytne silný pocit směru a jistoty.Na pracovišti můžete čekat nové příležitosti, nové... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
3 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat