TEST konzervovaných rajčat: Nenechte se napálit!

Společně s čtenářkou Klárou a Renatou jsme otestovali rajčata v konzervě od 4 výrobců. A tentokrát se při testování nejen mlsalo, ale hlavně vyvářelo!

Kdo testoval

Za redakci testovala redaktorka Zorka, která je sice nadšenou kuchařkou, ale přiznává, že na vaření raději používá čerstvá rajčata, takže byla zvědavá, jestli budou ta konzervovaná především v zimě, kdy nemají čerstvá sezonu, plnohodnotnou alternativou.

Čtenářka Klára Hájková, maminka na mateřské dovolené a Renata Lomnická, maminka na mateřské dovolené (Pozn. redakce: Rajčata pro Renatu jsme posílali nadvakrát, protože poprvé se nám balíček vrátil zpět v podobě husté rajské omáčky... V redakci máme dvě teorie, jak k tomu došlo: 1. Na balíček s konzervami si sedl slon nebo 2. Rajčata nevydržela teplotní šok a blíže nespecifikované konzerva v teple explodovala.)

Jak jsme testovali

Po otevření konzervy jsme její obsah pečlivě prohlédli (hodnotili jsme barvu, množství a konzistenci rajčat, hustotu nálevu).

Rajčata i nálev jsme ochutnali ještě tepelně neupravené, poté jsme z každé konzervy udělali omáčku na těstoviny (použili jsme pokaždé stejné ingredience v přesně stejném množství) a pak jsme už jen ochutnávali a hodnotili chuť omáčky.

Boloňská omáčka na těstoviny

Šťavnatá krájená rajčata zaručí každému jídlu opravdovou rajskou chuť. Připravíte-li polévku z rajčat, kousky rajčátek se napůl rozvaří, polévku zahustí, a ta získá chuť a vůni, jakou byste hledali u té, připravené z rajčat čerstvých.

Recept, podle kterého jsme vařili v redakci:

Suroviny:

    *  1 lžíce olivového oleje
    * 4 lžíce másla
    * 2 jemně nasekané cibule
    * 350 g mletého masa (hovězí nebo směs)
    * sůl a čerstvě mletý pepř
    * 250 ml mléka
    * špetka strouhaného muškátového oříšku
    * 250 ml suchého bílého vína
    * 1/2 kg krájených rajčat
    * čerstvě strouhaný parmazán k podávání
    * 400 g těstovin (širší nudle tagliatelle nebo špagety)

Postup:

1. V kastrole na oleji a třech lžících másla osmahněte cibuli. Přidejte maso, rozmačkejte je vidličkou, osolte a opepřete. Zalijte mlékem a povařte, až se mléko vypaří.

2. Poprašte muškátem, zalijte vínem, promíchejte a nechte víno odvařit. Přilijte rajčata i s nálevem.

3. Jakmile směs začne vřít, promíchejte ji a na co nejmírnějším plameni vařte bez pokličky do zhoustnutí. Je-li třeba, trochu podlijte.

4. Promíchejte s těstovinami uvařenými podle návodu na obalu na skus, přidejte zbývající lžíci másla a podávejte s parmazánem.


Známkovali jsme jako ve škole – 1 je nejlepší, 5 nejhorší.

Foto receptů: Karel Blažek

Krájená rajčata s bazalkou Albert

(400 g, 8,90 Kč)

Zorka: Obal konzervy je příjemně barevný a přehledný, není sice nijak přehnaně výrazný, ale možná i tím v regálu zaujme.
Rajčata mají hezky červenou barvu, na pohled je jasné, že je v nich dostatek bazalky (do omáčky jsme ji pak z tohoto důvodu již nepřidávali). Nálev, v němž rajčata jsou, je pěkně hustý. Chuť zastudena je především bazalková, rajčata jsou spíše v pozadí.
Omáčka z rajčat nemá nijak výraznou chuť, ve srovnání s ostatními se bohužel ukazuje nevýhoda nálevu s bazalkou, omáčky, do nichž jsme použili bazalku sušenou (domácí), byly výraznější a chuťově povedenější.
Známka: 2- (za „vymáčenou“ bazalku a trochu nevýraznou rajčatovou chuť)

Klára: Obal konzervy mě velmi zaujal. Bohužel už ne tolik obsah. Dávám přednost čerstvé bazalce před sušenou. Pokud přehlédnu vůni bazalky, tak samotná vůně rajčat nebyla až tak výrazná. Jeden si až říká, proč tam tu bazalku museli dávat, že by něco chtěli "skrýt"?
Známka: 3

Renata: Etiketa celkom pekná,ale aj keď sa na otváranie malo používať také to očko, mne to teda takto otvoriť nešlo.Takže som to musela otvoriť klasicky otvarákom. Farba paradajek bola veľmi pekná, paradajky neboli nakrájané na príliš malé kúsky, takže to nepripomínalo pyré. Chuť bola výrazná a nebolo to príliš kyslé. Bolo tam cítiť bazalku. Jedlo pripravené bolo veľmi dobré a nemala som pocit, že je to z konzervy.
Známka: 1-

Krájená rajčata Valfrutta

(400 g, 32,90 Kč)

Zorka: Obal je příjemně barevný, líbí se mi spojení červených rajčat a modrého nebe. V obchodě určitě zaujme na první pohled, působí profesionálně.
Rajčata v konzervě nejsou tak nepřirozeně červená jako u jiných výrobců a jsou pěkně pevná, i když jsou oloupaná a naložená. Nálev je přiměřeně hustý. Chuť zastudena je prvním menším zaškobrtnutím, nálev se zdá totiž výrazně slaný.
V omáčce zůstanou rajčata pěkně v kouscích, nerozvaří se na kaši, takže na talíři neservírujete beztvarou hmotu. Omáčka má výrazně rajčatovou chuť podpořenou již zmíněnou slaností, která se po uvaření již nezdá zdaleka tak silná (přesto bych, pokud při vaření nesolíte nebo solíte pouze minimálně, doporučovala před osolením omáčku ochutnat, abyste nebyli nepříjemně překvapení). Každopádně máte pocit, že jste jídlo připravovali z čerstvých a hlavně zralých rajčat.
Známka: 1- (kdyby výrobce ubral malinko soli, byla by to u mě jako člověka, který snížil spotřebu soli na minimum, čistá 1)

Klára: Jako jediná se dala jíst i za studena. Silná vůně i chuť rajčat mě inspirovala k novým receptům. Velké plus dávám za pořádné kousky rajčat v nálevu, které se ani při vaření nerozpadly na "kaši".
Známka: 1

Renata: Obal bol pekný, pútavý a boli tam všetky potrebné informácie. Konzerva obsahovala krásne kúsky, krásna farba aj vôňa. Najviac mi to pripomínalo paradajky. Chuť byla príjemná paradajková. Jedlo bolo vynikajúce. Táto konzerva splnila moje očakávania.
Známka: 1**

Krájená rajčata Happy Frucht

(400 g, 14,90 Kč)

Zorka: Obal konzervy nezaujme, neurazí. Spojení červené a žluté je klasika.
Rajčata mají pěkně červenou barvu, jen nálev se zdá být poměrně řídký, navíc je při ochutnání zastudena celkem bez chuti.
Bohužel podobně je nevýrazná i omáčka. Rajčata trochu budí dojem, že nebyla při zpracování tak úplně zralá. Něco, jako když si koupíte dovezená rajčata uprostřed zimy. Chuť omáčky tak obstarává především použité koření a bylinky.
Známka: 3- (za nepříliš rajčatovou chuť)

Klára: Obal slibuje více, než konzerva obsahuje. Už po otevření mě překvapila konzistence – na první pohled místo rajčat převládala voda. Chuť byla spíše nevábná a více než rajčata, jsem cítila chuť konzervy a kovu. Při vaření jsem musela použít více dochucovadel než u jiných výrobků. Upřímně, kdybych nemusela, raději bych se obsahu zbavila a vůbec z něj nevařila.
Známka: 4 (za konzervovou chuť)

Renata: Tento obal ma zaujal zo všetkých najmenej. Nevýrazné a mňa neupútal. Paradajky měly príliš umelou farbu, jemne nakrájané. Voňalo to ako paradajkový pretlak. Chuť nič moc – príliš umelé. Zjedli sme, ale nepripomínalo mi to jedlo z paradajok.
Známka: 3-

Rajčata Giana

(425 g, 18,90 Kč)

Zorka: Tmavý design obalu je rozhodně originální, i když působí poněkud pochmurně. Pokud nebude zastrčený někde vzadu v nejtmavším koutě regálu, určitě si ho všimnete.
Rajčata jsou výrazně červená, nálev je středně hustý. Nemá zastudena tak výraznou chuť jako jiné konzervy, ale po rajčatech chutná.
Omáčka není nijak zvlášť výrazná, ale spíše jemná, s lehkou rajčatovou chutí (nikoli ale slabou).
Známka: 2 (za lehčí chuť)

Klára: Jde o výrobek, který pravidelně kupuji a zatím jsem s ním byla velmi spokojená. Po srovnání s Valfruttou, ale asi raději sáhnu po těchto rajčatech.
Známka: 2

Renata: Etiketa celkom pekná. Obsah na môj vkus príliš najemno nakrájané. Farba a vôňa pekná. Chuťove veľmi dobré, nie prekyslené. Jedlo bolo dobré, ale trošku mi vadili tie najemno nakrájané kúsky.
Známka: 2

Vítěz testu: Krájená rajčata Valfrutta

Názor redakce: Asi nejpovedenějším Zorčiným kulinářským počinem testování byla krémová rajčatová polévka, kterou vyrobila ze zbytků testovaných konzerv – vynikly všechny přednosti testovaných výrobků a slabiny se dokonale skryly. S nasucho opečenou ciabattou pokapanou olivovým olejem a lehce potřenou česnekem to byla ideální jarně letní večeře :). Svou konzistencí se výborně hodí především pro přípravu omáček všeho druhu a jejich základů. Můžete je použít také jako tomatový základ na pizzu.

Děkujeme odvážné čtenářce Kláře a Renatě, že se testu zúčastnily! A pokud se chcete i vy zapojit do našich redakčních testů, neváhejte nám napsat na redakce@bety.cz!







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

V tomto týdnum budeš velmi aktivní a energický. Mars, tvůj vládce, k tobě pusobí silně a budou tě ovládat silné touhy a ambice. Zaměř se více na své cíle a věnuj se jim zcela vášnivě. Tvůj odhodlání a energie bude silná, takže pok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

6 Příspěvků
Poslední příspěvek 12:04
19 Příspěvků
Poslední příspěvek 11:09
87 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat