Jednoduchý detox před létem. Připravte své tělo na prázdniny

Většina z nás má detox spojený především s koncem zimy či začátkem jara, kdy se snažíme setřást ze sebe následky chladných dnů a nekonečného hodování. Ovšem ani před dovolenou není od věci tělu trochu odlehčit. To aby bylo připravené na všechny radovánky spojené s létem.

Takže čím začít, abychom se o dovolené nejen lépe cítili, ale i skvěle vypadali?

Přítel jménem voda

Hydratace je základ všeho! A jak se blíží léto, její význam stoupá (v teplejších dnech nám dehydratace přece jen hrozí o něco víc než v zimě, i když dodržování pitného režimu je důležité v jakémkoli ročním období). Dostatečný příjem tekutin zajistí správně vyplavení toxinů z organismu, fungující zažívání, příval energie, krásnou pokožku…

Mějte u sebe neustále lahev či džbán čisté vody. Aby se vám její chuť časem nezdála „nudná“, můžete ji ozvláštnit třeba tradičním citronem (ale osvěží vás i limetka nebo třeba grapefruit), mátou, okurkou, zázvorem… Zkrátka máte-li oblíbené ovoce, nechte ho ve sklenici pěkně „vymáčet“.

Sbohem cukru

Začněme tím, co většina z nás ví, ale ještě se k tomu tak docela neodhodlala – vyřazením cukru z jídelníčku. Nejspíš se mu nevyhnete úplně, to je jasné, ale zkuste ho co nejvíce omezit. Žádné slazení kávy či čaje (víte, kolik chutí v těchto nápojích nepoznáte, když je přehlušíte cukrem?), konec dortíků po každém obědě, co nejmíň polotovarů a průmyslově vyráběných potravin (víte, kolik se skrývá cukru i ve slaných jídlech?) a také už žádné limonády (ani ty s umělými sladidly – sice nejsou kalorické, ale je to chemie, která vašemu tělu dvakrát neprospívá).

Cukr neohrožuje jen naši postavu, kterou se před létem snažíme postavit do latě, ale i naše zdraví. Tak na to pamatujte.

Pohyb sem, pohyb tam

Spousta lidí se před začátkem léta přinutí ke cvičení. Jenže ruku na srdce – většinou se přinutíme jednou týdně potrápit tělo cviky, hodinu se potíme a popadáme dech, poté dva dny nemůžeme pohnout rukama či chodit, zkrátka cvičíme velmi nárazově. Podle odborníků je ale lepší pohyb pravidelný a častější, i kdyby měl být méně intenzivní.

A jak souvisí pohyb s detoxem? Podle výzkumů mají lidé, kteří pravidelně cvičí, v těle méně toxinů než ti, kteří necvičí vůbec či kteří si občas dají do těla. Tak zkuste pohybu věnovat 20 minut každý den – uvidíte, že se budete cítit líp!

Pomoc v hrnku

Skvělým spojencem pro letní detox je zelený čaj. Nejenže je plný antioxidantů, dokáže nastartovat metabolismus, prospívá pleti a hydratuje, ale zajistí, že toho sníme méně, než kdybychom si ho nedopřávali.

Ještě hledáte nějaký další důvod, proč ho zařadit do pitného režimu? Pak vězte, že bojuje proti toxinům v těle a poskytne vám příval energie. Na rozdíl od kávy, po které saháme při únavě jako první, je zelený čaj ohleduplnější k našemu tělu. A skvěle chutná i vychlazený, třeba s plátkem citronu!

Barevný talíř

Těžko můžeme při detoxu vynechat stravování. Přelom jara a léta nabízí tolik zdravých potravin, že by byl přímo hřích je nevyužít! Sezonu mají saláty, ředkvičky, špenát, bylinky, ale i jahody, třešně a další a další druhy ovoce a zeleniny.

Snažte se jíst co nejvíc těchto dobrot. A k nim přidejte další poklady z přírody – semena a oříšky, luštěniny, celozrnné potraviny. Váš talíř by měl být co nejpestřejší a doslova barevný. Ono rčení, že „jsme to, co jíme“, je totiž pravdivé. A detox vám bude k ničemu, pokud se při něm nezaměříte i na jídelníček.

Pomocné horko

Zajděte v rámci detoxu do sauny a toxiny ze svého těla prostě vypoťte! Funguje to doslova, protože pot je přirozený způsob našeho těla, jak se odpadních látek zbavit. Tak mu pomozte! Pokud však trpíte například některými srdečními a jinými chorobami, raději se o přínosu sauny poraďte s lékařem. Jestliže jste ale zdraví jako pověstné rybičky, pak pomoc sauny rozhodně využijte!







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Veselá omeleta s jarní cibulkou

(22 hlasů)

Míchaná vejce s chřestem

(8 hlasů)

Omeleta se sýrem

(8 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat