Dopřejte si extra hořkou čokoládu. Aspoň tabulku týdně

Osoby, které si denně dopřejí jeden pásek z tabulky extra hořké čokolády, ukájejí nejen svou posedlost kakaovou pochoutkou, ale také se chrání před mrtvicí mozku. Podle dánských vědců totiž toto množství čokolády stačí k tomu, aby se riziko cévní příhody v mozku snížilo o třiadvacet procent. Ale pozor. Týká se to jen a pouze čokolády s obsahem kakaa nad sedmdesát procent.

Ostatní typy cukrovinek mají příliš mnoho jednoduchých cukrů a nasycených tuků, které naopak riziko mrtvice výrazně zvyšují.

Pokud se jedná o extra hořkou čokoládu, pak je vztah velmi silný a průkazný. Vyplývá z třináctiletého sledování pětapadesáti tisíc Dánů a jejich stravovacích návyků.

Na cévy působí blahodárně flavonoidy z kakaa, což jsou silné antioxidanty, které podporují zdraví cév a chrání je před zhoubnými vlivy, kornatěním a záněty.

„Dokonce i konzumace malého množství kakaa denně může mít pozitivní vliv na zdraví cév,“ tvrdí jedna z autorek studie Elizabeth Mostofská.

Spánek jako miminko

Že kvalitní čokoláda hraje jistou roli v prevenci kardiovaskulárních onemocnění, o tom se mlucí poměrně často. Ale napadlo by vás, že vám může pomoci i se spánkem?

Čokoláda je bohatým zdrojem hořčíku, o němž se ví, že hraje významnou roli v mnoha funkcích nervového systému. Dostatečný přísun hořčíku podle skotských vědců ale také přímo ovlivňuje spánkový režim a denní rytmy. Podle jejich objevů zvýšený příjem hořčíku znamená snadnější usínání, kvalitnější spánek a lepší celkové zdraví.

Hořčík je bohatě zastoupen v zelené listové zelenině, ořechách, semenech, rybách, fazolích, obalech různých zrnin, avokádu, jogurtu, banánech, sušeném ovoci a také kakau a tmavé čokoládě.

„Vnitřní hodiny jsou základním mechanismem u všech živých věcí. Ovlivňují mnoho aspektů zdraví a nemocí v našem těle, ale stejně tak u zemědělských plodin a mikroorganismů,“ uvedl doktor Gerben van Ooijen z Edinburgh University.

Kvalitní hořká čokoláda je dobrým zdrojem také polyfenolů, antioxidantů působících pozitivně na imunitu, omlazujících buňky a tkáně a chránících tělo před rakovinou a poškozením.






Celkem 11 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Očekávejte náročný týden, ale s velkým potenciálem pro růst a rozvoj. Budete se cítit motivováni pracovat na svých cílech a ambicích a to vám poskytne silný pocit směru a jistoty.Na pracovišti můžete čekat nové příležitosti, nové... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

90 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
142 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat