Nebojte se činek. Získáte sílu i štíhlejší postavu

Vědci z Oklahomy tvrdí, že k získání síly nestačí jen posilovat svaly. Člověk musí zapojit do činnosti také motorické nervy. Ty se ale aktivují jen při zvedání velmi těžkých předmětů. Studie je vůbec prvním neurologickým vysvětlením toho, proč k získání síly vede rychleji posilování s velkými zátěžemi.

Při zvedání těžkých závaží se zapojují do činnosti motorické nervy obalující svaly, zatímco při zvedání lehkých zátěží – byť v mnoha opakováních – jsou méně činné. Aktivace motorických svalů přitom vede k rychlejším a větším výsledkům při posilování.

„Pokud se snažíte získat větší sílu... posilování s velkými závažími vede k zisku větší síly,“ tvrdí profesor fyziologie Nathaniel Jenkins z Oklahoma State University.

Posilování z většími zátěžemi je nejen účinnější, ale především rychlejší metoda posilování. To možná zkušené kulturisty a bodybuildery nepřekvapí. Nicméně od nynějška je to potvrzeno také vědecky.

Cesta ke štíhlé postavě

Posilování vám ale může pomoci i ke štíhlé postavě. Mnoho lidí sice při uskutečňování snu o vysněném těle vsadí na různé aerobní sporty, někteří začnou třeba běhat, ale aerobní pohyb, třebaže je pro zdraví oběhové soustavy perfektním druhem cvičení, řadu lidí toužících po vypracované a štíhlé postavě zklame. Také proto brzy mnozí úsilí být fit vzdají. Aerobní pohyb k vyrýsovaným svalům a plochému břichu totiž nevede. Nezbytné je také silové cvičení s činkami a stroji.

„Neexistuje rychlejší způsob, jak se dostat co nejdříve do mrtvého bodu hubnutí, než se zaměřit vyloženě na kardiovaskulární/aerobní cvičení. Takže jaké je řešení? Posilování,“ tvrdí britská expertka Sarah Lindsay ze společnosti Roar Fitness, která pomáhá dosáhnout dokonalé postavy řadě slavných tváří.

„Správné posilování pomůže nejen zbavit se nadbytečného tuku v nejrychlejším tempu, ale důležitější je, že pomůže tělo tvarovat a tónovat tak, jak to nedokáží ani hodiny běhu a jízdy na kole,“ vysvětluje Lindsay.

Posilování podporuje metabolismus svalů a jejich růst, zaměřuje se na svaly celého tělo (zatímco aerobní sporty většinou zatěžují jen dolní končetiny) což výrazně zvyšuje energetický výdej a spalování tuků. Posilování také zvyšuje hladinu růstového hormonu v těle (IGF-1) a mužského pohlavního hormonu testosteronu, který nejenže vede k nárůstu svaloviny, ale také zvyšuje u obou pohlaví libido – tedy chuť na sex.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

V tomto týdnum budeš velmi aktivní a energický. Mars, tvůj vládce, k tobě pusobí silně a budou tě ovládat silné touhy a ambice. Zaměř se více na své cíle a věnuj se jim zcela vášnivě. Tvůj odhodlání a energie bude silná, takže pok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

6 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
19 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
87 Příspěvků
Poslední příspěvek 1.5.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat