Nespavost způsobuje paranoiu, deprese, úzkosti a noční můry

Vědci z Oxfordovy univerzity varují všechny osoby trpící nespavostí či spící nedostatečně dlouho, aby nepodceňovali negativní vliv nedostatku spánku. Ten totiž krom fyzických potíží způsobuje vážné psychické problémy – paranoidní stavy, deprese, úzkosti a také noční můry. Přitom dosud se soudilo, že právě zmíněné psychické nemoci vedou k nespavosti. Podle oxfordských psychiatrů je tomu naopak.

Tvrdí, že neplatí, že deprese či úzkosti způsobují nespavost, ale že nespavost vyvolává depresivní, úzkostné či paranoidní stavy.

Když jedince trpící nespavosti pomocí kognitivně-behaviorální terapie zbavili jejich potíže tak, že spali řádně sedm až devět hodin denně, došlo k snížení výskytu depresí a úzkostí o dvacet procent a o deset procent se zlepšila jejich celková nálada a pocit štěstí.

„Problémy se spánkem jsou u lidí trpících mentálními potížemi velmi časté, ale příliš dlouho byla nespavost podceňována spíše než příčina psychologických potíží jako okrajový symptom. Tato studie staví starou hypotézu na hlavu a dokazuje, že nespavost způsobuje mentální potíže,“ tvrdí profesor Daniel Freeman z Oxfordské univerzity.

Recept na dlouhověkost?

O tom, že je spánek důležitý pro lidské zdraví, a to jak duševní, tak fyzické, už nejspíš nikdo nemůže pochybovat. Navíc se zdá, že lidé, kteří spí oněch propagovaných 8 hodin denně a dopřávají díky tomu svému tělu a mysli dostatečný odpočinek, mohou žít déle.

Vědci z Pensylvánie dokonce přišli s výsledky výzkumu a mají prý důkaz pro tvrzení, že dlouhý a kvalitní noční spánek podporuje imunitu, posiluje obranyschopnost organismu a tím prodlužuje život.

Podle doktorky Julie Williams z University of Pennsylvania naše tělo v nemoci automaticky touží po spánku a odpočinku. To je proto, že ve spánku je imunita nejsilnější. A pokud člověk spí dostatečně pravidelně, pak má obranyschopnost silnou a je připraven odolat i těžkým „nájezdům“ z vnějšku i zevnitř.

„Naše výzkumy poskytují nové důkazy o přímém a funkčním účinku spánku na imunitní odpověď organismu vůči infekci a chorobám. Pro obyčejného člověka z toho plyne jasný vzkaz, jakmile je nemocný, měl by spát tak dlouho, jak jen jeho tělo žádá a potřebuje, my máme důkazy, které to podporují,“ tvrdí doktorka Williams.

Sama testovala účinky spánku a spánkové deprivace v laboratoři na muškách octomilkách. Část nechala spát pravidelně a dost dlouho, část stresovala a nedovolila jí odpočívat. Octomilky pak infikovala vážnou bakteriální chorobou. Výsledky hovoří jasně. Stresované a neodpočaté mušky umíraly, zatímco odpočaté chorobu zdolávaly. A čím měly mušky delší čas k odpočinku po infekci, tím byla imunitní reakce jejich organismu silnější a přežily s větší pravděpodobností.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Míchaná vejce s ricottou

(24 hlasů)

Vaječná frittata se slaninou

(19 hlasů)

Vanilkové vafle

(40 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

V tomto týdnum budeš velmi aktivní a energický. Mars, tvůj vládce, k tobě pusobí silně a budou tě ovládat silné touhy a ambice. Zaměř se více na své cíle a věnuj se jim zcela vášnivě. Tvůj odhodlání a energie bude silná, takže pok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

87 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
139 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat