Vědci identifikovali bílkoviny, které přirozeně chrání cévy před stárnutím

Stárnutí organismu souvisí se stárnutím oběhové soustavy, jejíž zhoršená kondice souvisí také s nástupem stařecké demence. Vědcům z Ohia se ale podařilo identifikovat bílkoviny, které řídí zdraví oběhové soustavy a ovlivňují rychlost stárnutí organismu. Jak jedinci přibývají roky, množství bílkovin v jeho krvi klesá a cévy začínají být poškozené. Zajímavé přitom je, že podáváním těchto bílkovin lze stárnutí zpomalit.

Tedy minimálně u hlodavců a hlístic, na nichž pokusy vědci z Ohia provedli. Nejprve zjistili, že bílkoviny KLF dokážou oddálit stárnutí a poškození cév. Tedy dostatečná hladina v těle chrání oběhovou soustavu, ale s věkem jejich koncentrace poklesá.

Po tomto objevu pak experimentovali s umělým podáváním KLF bílkovin a zvýšením hladiny v krvi došlo k zpomalení stárnutí a zlepšení kondice oběhové soustavy. Zmíněné látky tedy prodlužují život. Objevy musejí být ale potvrzeny u člověka. Jenže KLF bílkoviny u něj mají stejné funkce jako u ostatních živočichů, takže je velmi pravděpodobné, že také u člověka chrání cévy a prodlužují jejich životnost.

„Zjistili jsme, že umělým zvýšením nebo snížením hladiny bílkovin této skupiny můžeme prodloužit život těchto organismů,“ uvedl doktor Nelson Hsieh z Case Western Reserve University v Clevelandu.

Spojenci pro zdravé cévy

Ovšem nejen stárnutí se na našich cévách podepisuje. Za jejich špatný stav můžeme často i my sami. Tučná strava a absence pohybu nahrávají nesprávnému fungování cév v důsledku akumulace cholesterolu a plaku podél stěn, čímž se zvyšuje riziko rozvoje kardiovaskulárních onemocnění. Jak tepny pročistit, aby vás nic takového nepotkalo? Vsaďte na pomocníky z přírody!

Česnek

Aromatický poklad se již léta používá k léčbě vysokého tlaku. Kromě toho se česnek může pochlubit sloučeninami, jež zabraňují tvorbě plaku v tepnách nejpřirozenějším a nejbezpečnějším způsobem. Každodenní konzumace je skvělý způsob, jak zachovat krevní cévy průchodné, bez cholesterolových usazenin. Pokud ho syrový nepozřete, a neláká vás ani ve vařených pokrmech, vezměte na milost alespoň česnekové tablety. Dají se sehnat v každé lékárně a investice do nich vás rozhodně nezruinuje.

Losos

Mořský velikán se sice řadí mezi ryby tučné, přesto jsou k němu lékaři i odborníci na výživu velmi vlídní. Jeho cenné složky podporují efektivní cirkulaci krve, takže si pár soust s chutí dopřejte. Vysoký podíl omega-3 mastných kyselin je přínosný pro zdraví srdce. Mastné kyseliny DHA a EPA zase úspěšně odstraňují nadměrnou koncentraci cholesterolu a protizánětlivý koktejl těchto látek snižuje pravděpodobnost vzniku krevních sraženin uvnitř arteriálních stěn. Jaké množství lososa jíst, aby to fungovalo? V ideálním případě tři porce týdně.

Kurkuma

Skryté bohatství asijského koření tkví v látce zvané kurkumin, která je pověstná svými neuvěřitelně silnými protizánětlivými vlastnostmi. Díky tomu dokáže zastavit zánětlivé procesy uvnitř těla, zabránit vzniku usazenin v tepnách a ještě podpoří vaše mozkové funkce. Kurkumu lze použít při přípravě jídel, ale kdybyste chtěli navýšit dávku, přidat se dá i do sklenice mléka. Takže na zdraví a do dna? Jak jinak!







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:40
7 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:00
20 Příspěvků
Poslední příspěvek 13:39

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat