Maliny či kapustičky. Spoustu vlákniny najdete i tam, kde byste ji nečekali

Všichni víme, jak je vláknina důležitá pro zdravé fungování našeho organismu. A také není žádným tajemstvím, že jejími skvělými zdroji jsou zelenina, ovoce či obiloviny. Ovšem i mezi nimi existují „hvězdy“, které nám zajistí více vlákniny než jiné pochoutky.

Které poklady přírody dokážou obsahem vlákniny předčit ostatní?

Chia semínka

Jejich popularita je v posledních pár letech nepřehlédnutelná. A není divu. Kromě toho, že obsahují prospěšné omega-3 mastné kyseliny, vašemu tělu dodají spoustu vlákniny. Jediná polévková lžíce vám jí zajistí až 5,5 gramu. Navíc jsou tato semínka úžasně univerzální – prostě si je přidáte do smoothie nebo jogurtu a je to.

Lněná semínka

Také tato semena jsou skvělým zdrojem zmíněných omega-3 kyselin i vlákniny. Dvě polévkové lžíce vám jí poskytnou kolem 4 gramů. A kromě toho obsahují i další živiny – vitaminy, minerály, ale také zdraví prospěšné lignany, jež jsou silnými antioxidanty. Jen dbejte na to, abyste lněná semínka konzumovali vždy drcená.

Maliny

Ačkoli se o nich v souvislosti s vysokým obsahem vlákniny většinou nemluví, vezte, že množství malin odpovídající jednomu šálku vydá co do množství vlákniny za 3 plátky celozrnného chleba. Navíc spolehlivě utiší chuť na sladké, aniž by narušily snahy o udržení štíhlé postavy, a dodají tělu spoustu vitaminů.

Avokádo

Všichni o něm víme, že obsahuje zdraví prospěšné tuky… Ale vlákninu? Přitom jedno avokádo nabízí až 9 gramů vlákniny. A to už je nezanedbatelné množství. Jen pamatujte, že patří ke kaloričtějším plodům, a tak byste si jej neměli dopřávat více než polovinu až jedno denně.

Brokolice

Tahle zelenina právem patří mezi takzvané superpotraviny. Nejenže obsahem vitaminu C strčí do kapsy i některé druhy ovoce, ale obsahuje také vápník a minimum kalorií. Co se vlákniny týče, i tady vévodí žebříčkům – jediný šálek brokolice obsahuje 5 gramů vlákniny.

Růžičková kapusta

Zapomeňte na rozvařené „cucky“, které plavaly v polévce ve školní jídelně a dejte růžičkové kapustě ještě jednu šanci! Deset malých růžiček totiž dodá vašemu tělu 7 gramů vlákniny. Zkuste kapustičky překrojit na polovinu a dokřupava je orestovat na olivovém oleji s pepřem a solí. Uvidíte, že si je zamilujete!







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Frittata s rajčaty

(12 hlasů)

Omeleta se sýrem

(8 hlasů)

Velké jablkové palačinky

(19 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

V tomto týdnum budeš velmi aktivní a energický. Mars, tvůj vládce, k tobě pusobí silně a budou tě ovládat silné touhy a ambice. Zaměř se více na své cíle a věnuj se jim zcela vášnivě. Tvůj odhodlání a energie bude silná, takže pok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

87 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
139 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat