Cukr, tuk a sůl. Tato trojkombinace je důvodem, proč se přejídáme

Jen málokdo odolá svátečnímu přejídání a hodování. Kdo jednou ochutná alespoň trochu, většinou tomuto jídlu propadne a už se nemůže udržet. Neurologové z Oxfordu ale tvrdí, že se není čemu divit. Slavnostní pokrmy jsou totiž ve většině případů kombinací cukru, tuku a soli. A tato trojkombinace v mozku vyvolává silnou závislost a nutkání pojídat víc a víc.

Směs těchto tří živin totiž silně stimuluje centrum potěšení, což je provázeno vylučováním velkého množství dopaminu. Člověk při konzumaci cítí vnitřní slast a mozek ho nutí pojídat víc a víc.

Ve výzkumech z posledních dob se podařilo zjistit, že trojkombinace sůl-cukr-tuk je návyková stejně jako některé drogy. Sváteční pokrmy jsou ale také obohaceny o řadu koření a vonných přísad, které podporují chuť.

„Složité pokrmy podporují neustálý nárůst potěšení z jídla víc než kousek brokolice. Účinek je silnější, když se kombinuje slaná a sladká chuť,“ vysvětluje profesorka Cammy Crolic z Oxfordské univerzity.

Její tým v listopadu prokázal, že slaný karamel je nejnávykovější chutí na světě. Vyvolává v mozku stejné reakce jako některé drogy. A to právě kvůli kombinaci tuku, cukru a soli.

První pomoc pro zažívání

Přejídání není jen zátěží pro naše svědomí, když si vyčítáme, že jsme se zase neudrželi a spořádali toho o hodně víc, než bychom chtěli. Ono totiž neprospívá ani našemu zažívání. Jak mu co nejrychleji ulevit?

Jogurt

Ačkoli máte ráno pocit, že jídlo už nechcete v životě ani vidět, jogurtu k snídani byste šanci dát měli. Jednak nedráždí žaludek, je lehce stravitelný, a navíc obsahuje přátelské bakterie, které pomohou zmírnit škody z předchozího večera ve vašich střevech.

Banán

Tohle ovoce je nejen dobře stravitelné a pomáhá napravit podrážděné zažívání, ale navíc obsahuje draslík. Minerál, který po noci plné jídla a alkoholu naše tělo potřebuje nutně doplnit.

Voda

Hydratace je základ. Nejenže vám ji voda zajistí ze všech nápojů nejlépe, ale navíc pomáhá vyplavovat z těla toxiny, podporuje zažívání a zmírňuje nafouklé břicho.

Mátový čaj

Na podrážděné zažívání není lepšího pomocníka! Látky, jež máta obsahuje, pomáhají zklidnit trávení a ulevují od křečí či plynatosti. Podobně vám může posloužit i fenykl nebo zázvor (i když jeho ostrá chuť jej možná trochu diskvalifikuje). A co je další výhodou – bylinkové čaje se počítají do pitného režimu a dodají tělu potřebné tekutiny!







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Vejce s bylinkovou solí

(26 hlasů)

Palačinky

(1 hlasů)

Vaječná omeleta s lososem

(35 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Očekávejte náročný týden, ale s velkým potenciálem pro růst a rozvoj. Budete se cítit motivováni pracovat na svých cílech a ambicích a to vám poskytne silný pocit směru a jistoty.Na pracovišti můžete čekat nové příležitosti, nové... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
33 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat