Největší mýty o zdravém jídle. Těmhle konečně přestaňte věřit

Také jste si s příchodem nového roku slibovali, že začnete žít o něco zdravěji, především že začnete zdravěji jíst? Pak možná hledáte inspiraci, kde se dá. Jenže ne všechny dobře míněné rady jsou pravdivé. Některé dokonce mohou váš plán na zdravý životní styl nabourat.

Odbornice na výživu, americká dietoložka Christy Brissette odhalila ty největší mýty, s nimiž se ve své praxi stále setkává.

Superpotraviny? Exotické a drahé…

Žít zdravě rovná se pro mnoho lidí jíst takzvané superpotraviny, pod nimiž si ale představují exotické plody, jejichž názvy se skoro nedají vyslovit a na jejichž nákup padne polovina rodinného rozpočtu. Ovšem tak to podle Christy vůbec být nemusí! Mezi superpotraviny totiž patří i taková mrkev nebo jablko, pomeranče, luštěniny a další běžně dostupné (a nikterak drahé) pochoutky.

Někteří odborníci na výživu pak celý koncept superpotravin dokonce zpochybňují a tvrdí, že se jedná o nafouknutou bublinu a stačí jíst prostě dostatek zeleniny, ovoce a zdravých sacharidů a tuků.

Hubení lidé jsou zdraví

Nedávný výzkum prokázal, že prakticky neexistuje obézní člověk, který by byl zcela zdravý – obezita (myšleno je skutečná obezita, nikoli pár kilo navíc) totiž lidský organismus negativně ovlivňuje na tolika úrovních a znamená pro něj takovou zátěž, že spojení „zdravý-obézní“ znamená v podstatě protimluv. Ovšem pozor! Odborníci také varují, že hubený nutně neznamená zdravý! Ono totiž být jen kost a kůže také není optimální (často těmto lidem chybí řada důležitých živin), navíc štíhlí lidé také mohou bojovat s řadou nemocí.

Jak Christy upozorňuje – při výběru toho, co si nakládáme na talíř, bychom v první řadě měli myslet na obsah živin daného pokrmu, nikoli na počet kalorií. Takový losos má například poměrně velkou energetickou hodnotu, ovšem látky, jež našemu tělu poskytne, jsou nenahraditelné.

Vegetariáni nemají dostatek bílkovin

Vegetariánství a veganství je styl života, pro který se lidé rozhodují z řady nejrůznějších důvodů. Jeho odpůrci nicméně poukazují na fakt, že vegetariáni nemohou mít dostatek některých důležitých živin v čele s proteiny a například železem či vitaminy skupiny B, jež jsou spojované často s konzumací masa. Nicméně tito kritici nemohou být dále od pravdy. Ano, u vegetariánství/veganství se skutečně může především u začátečníků, kteří si nedávají pozor na složení stravy, stát, že jim budou chybět některé složky potravy. Ale to není nic, co by se nedalo snadno napravit. Ony totiž bílkoviny a spol. najdete ve spoustě potravin rostlinného původu. Jde jen o to, jak moc budete nad svým jídelníčkem přemýšlet. Po pár týdnech už to budete mít v malíčku.

Cukr je cukr, je potřeba omezit i ovoce

Ano, cukr našemu tělu škodí. Nejen tím, že představuje takzvané prázdné kalorie, ale navíc v těle ovlivňuje negativně celou řadu procesů a přispívá k zánětům v organismu. Není tedy od věci jej ze stravy vykázat. Ovšem pozor, mluvíme o cukru jako takovém, nikoli například o tom, jež se nachází v ovoci. Ano, pořád je to cukr, ale „obalený“ celou řadou prospěšných živin, jež naše tělo potřebuje. Takže zbavovat se kvůli strachu z cukru ovocných plodů, je zkrátka velká chyba.

Mimochodem, Christy také upozorňuje na oblíbený mýtus, že sladit se může medem nebo třeba agávovým či javorovým sirupem v jakémkoli množství, protože jsou zdravé. Ony totiž obsahují skoro srovnatelné množství kalorií, takže ani s nimi se to nemá přehánět. A samostatnou kapitolou jsou umělá sladidla. Mají sice nula kalorií, ale obsahují chemikálie, z nichž naše tělo rozhodně neprosperuje, naopak.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

V tomto týdnum budeš velmi aktivní a energický. Mars, tvůj vládce, k tobě pusobí silně a budou tě ovládat silné touhy a ambice. Zaměř se více na své cíle a věnuj se jim zcela vášnivě. Tvůj odhodlání a energie bude silná, takže pok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

6 Příspěvků
Poslední příspěvek 12:04
19 Příspěvků
Poslední příspěvek 11:09
87 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat