Sluneční světlo brání vzniku tuku v podkoží. Slunění pomáhá skutečně hubnout

Lidé, kteří zamíří v zimních měsících na dovolenou do teplých krajů, si zřejmě všimnou, že se jim podařilo rychleji shodit kilogramy, jichž se rozhodli zbavit v rámci novoročního předsevzetí. Vědci z Kanady mají vědecké důkazy o tom, že modré spektrům paprsků skutečně pomáhá tuk odbourávat. Tedy ten v podkoží. Sluneční záření totiž omezuje tvorbu tukových buněk pod kůží a urychluje jejich odbourávání.

Princip vysvětluje také to, proč obecně v zimě na severní polokouli v oblastech s krátkými dny a zataženým počasím mají lidé tendenci přibírat víc než v létě, kdy jsou dny dlouhé a sluníčka je hodně.

Nepřítel zima

Fyziologové z University of Alberta zjistili, že tukové buňky pod kůží jsou velmi citlivé vůči modré části slunečního spektra. A protože v zimě na kůži působí tohoto světla málo – většina pokožky je kvůli chladu zahalena, ale slunečního záření je během dne i tak mnohem méně než v létě – tukové buňky se rychleji zmnožují.

„Když modré vlnové délky slunečního světla pronikají kůží až k tukovým buňkám hned pod ní, tukové kapénky omezují svou velikost a jsou vylučovány z tukových buněk ven. Jinými slovy naše buňky neshromažďují tolik tuku,“ tvrdí autoři z Alberty.

Na pláž v únoru?

Tohle je vůbec poprvé, kdy vědci mechanismus popsali. Ale nebude jediným, který souvisí s účinky slunečního záření. UV spektrum kupříkladu produkuje v kůži vitamin D, jehož zvýšená hladina souvisí s lepší schopností metabolizovat tuky a méně jich ukládat do tukových zásob.

A právě v zimě máme kvůli omezenému slunění méně vitaminu D, jeho nízká hladina souvisí prokazatelně s hormonálními změnami a intenzivnějším ukládáním tukových zásob.

Zimní dovolená v teplých krajích spojená s dietou a cvičením tak může urychlit hubnutí.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Očekávejte náročný týden, ale s velkým potenciálem pro růst a rozvoj. Budete se cítit motivováni pracovat na svých cílech a ambicích a to vám poskytne silný pocit směru a jistoty.Na pracovišti můžete čekat nové příležitosti, nové... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek 18:01
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 17:50
1 Příspěvků
Poslední příspěvek 9:53

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat