Překvapivé příčiny deprese. Lidem vadí i konec seriálu nebo letní počasí

Existuje mnoho známých spouštěcích faktorů deprese. Na vině je trauma, smutek, finanční potíže či nezaměstnanost. Ve skutečnosti však „depka“ nemusí mít podobný konkrétní důvod. Věřili byste, že do ní můžete spadnout i kvůli filmu, kouření nebo Facebooku?

Najednou se přihodí něco zlého. Jasně, že člověk zareaguje emotivně a daná negativní situace ho najednou doslova „semele“. U úmrtí blízké osoby, zkrachování nebo třeba diagnózy smrtelné nemoci je to více než pochopitelné, ale co když někomu vadí třeba slunce? Tohle jsou méně známé a doslova šokující příčiny deprese, které se jen stěží dají pochopit!

Letní počasí

Sezonní afektivní porucha (SAD) je nejčastěji spojována se zimním blues. Podle statistik postihuje asi 5 % Američanů, nicméně u méně než jednoho procenta lidí se tato forma deprese vyskytuje v létě. „V podstatě se jedná o jakési rozčarování z nového ročního období,“ říká Alfred Lewy, profesor psychiatrie z Oregonské univerzity pro zdraví a vědu sídlící v Portlandu. Podle tohoto odborníka je na vině nerovnováha v chemii mozku a rozhozený hormon melatonin.

Kouření

Kouření je již dlouhou dobu spojeno s depresí – a jedná se o pomyslný začarovaný kruh. Lidé, kteří jsou náchylní k depresi, mají sklony kouřit. A ti, co už kouří, zase tíhnou k depresi. Nikotin totiž ovlivňuje aktivitu neurotransmiterů v mozku, což vede k vyšším hladinám dopaminu a serotoninu. Jakmile chemické látky v mozku nejsou vyvážené, cítíte se „pod psa“.

Nemoc štítné žlázy

Když štítná žláza není v kondici, nevytváří dostatek potřebných hormonů (tyroxin a trijodtyronin, které v těle ovlivňují látkovou přeměnu a jsou nezbytné pro správný vývoj mozku), jež působí jako neurotransmitery regulující hladiny serotoninu. I narušená štítná žláza tedy může znamenat problém.

Špatné spánkové návyky

Není překvapením, že deprivace spánku vede k podrážděnosti, ale může také zvýšit riziko deprese. Studie z roku 2007 potvrdila, že když zdraví účastníci jsou zbaveni spánku, jednají zkratovitě a mají podobné reakce jako pacienti s diagnostikovanou depresí. „Pokud nespíte, mozek přestane dobře fungovat,“ říká floridský doktor Matthew Edlund, ředitel Centra pro cirkadiánní medicínu.

Přetížení sociálními sítěmi

Trávíte příliš mnoho času na sociálních sítích? Řada studií nyní naznačuje, že neděláte dobře. Brouzdání po profilech ostatních je spojováno s depresí, zejména u mladistvých. Závislost na internetu může zápasit s lidskou interakcí v reálném životě. Dotyčný má často nerealistický pohled na svět, který ovlivňuje jeho psychický stav.

Konec televizního pořadu nebo filmu

Když něco důležitého skončí, jako například televizní pořad, film nebo oblíbený seriál, může to u některých lidí vyvolat depresi. V roce 2009 se někteří fanoušci Avataru vyjádřili k pocitu deprese a dokonce měli sklony k sebevraždám. Prý proto, že jim okolí sdělovalo, že fiktivní svět filmu není realita. K podobným reakcím došlo i po představení posledního dílu ze série filmů o Harrym Potterovi. A co dalšího může způsobit depresi?

Prý místo, ve kterém žijete, velký počet dostupných možností (ať už vybíráte správný krém na obličej, cereální snídani nebo domácí spotřebič), špatné sourozenecké vztahy a antikoncepční pilulky, jejichž vedlejším účinkem je právě deprese.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden pro tebe přinese silný proud kreativní energie. Je to hned zkraje nového lunarického cyklu, který pro tebe znamená nové počátky, takže je to skvělý čas, abys začal(a) nové projekty nebo přivedl(a) nové nápady k životu. Nerad(a) opoutáv&a... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

12 Příspěvků
Poslední příspěvek 19:14
143 Příspěvků
Poslední příspěvek 17:39
91 Příspěvků
Poslední příspěvek 17:38

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat