Postrach jménem plané neštovice. Co byste o nich měli vědět

Plané neštovice většinou napadají děti ve věku tří až deseti let, virus se ale snadno může přenést i na starší osoby nebo miminka. V takových případech může být nemoc velmi nebezpečná.

Imunní po zbytek života? Ne vždy.

Plané neštovice jsou velmi nakažlivé. Nákaza se šíří kapénkami vzduchem dýchacími cestami. Proto je třeba dávat pozor na přímý kontakt s nemocným. Často k onemocnění dochází při kontaktu v uzavřené místnosti či budově. Při onemocnění malého dítěte většinou probíhá nemoc bez větších problémů a nemoc dokonce může proběhnout bez jakýchkoli příznaků.

Pokud člověk neštovice prodělal, mělo by si tělo vytvořit protilátky, které mají chránit organismus před novým virem po zbytek života. Ne vždy tomu tak ale je. Poslední dobou se lékaři čím dál, tím více zmiňují o případech, kdy došlo k opakovanému nakažení někoho z rodiny, kdo již neštovice jednou prodělal.

Hledejte příznaky

Několik dní před vysetím puchýřků stoupne teplota, někdy děti mívají až horečky. Ve chvíli, kdy se začnou po těle vysévat puchýřky, teplota ustupuje. Objevuje se nechutenství, únava, nevolnost. Inkubační doba je 6 až 23 dnů. Po celou dobu od výskytu prvních příznaků je nakažený pro své okolí infekční až do doby, než se vyloupne a zaschne poslední puchýřek.

Kromě zvýšené teploty může nemocný trpět zimnicí. Někdo má také žaludeční problémy nebo průjem. Kůže v místě, kde se pak vytvoří puchýřky, začíná svědit či bolet.

První pupínky

Na kůži se postupně začnou objevovat zarudlé skvrnky, které se postupně přetvoří v pupínky, ze kterých následně vznikne hnisavý puchýřek. Svědivé puchýřky se objevují nejčastěji nejdříve ve vlasech, v obličeji, na hrudi, břiše a na končetinách. Někdy se mohou objevit i na očních víčkách, v ústech, sliznicích, někdy dokonce v konečníku nebo v pochvě. To ale nebývá příliš časté.

Počet puchýřků je u každého jiný. Někdo jich může mít jen pár, jiný třeba až tři sta. Po určité době puchýřek praskne, vysuší se a vytvoří se krusty, které se zhruba po pár týdnech odloupnou. Od té doby už pacient není infekční.

Neštovice u miminka

Pokud kojící matka již v životě neštovice prodělala, neměly by se u kojence projevit. Dítě od matky získává protilátky, které by ho měly chránit zhruba od 3. do 6. měsíců. Neštovice jsou nejméně nebezpečné, pro děti ve věku 3 až 10 let. Případné očkování je možné od 1 roku. V ČR ho hradí pojišťovny.

Neštovice u dospělých

V případě nakažení neštovicemi dospělého, se nemoc může projevit v podobě pásového oparu. U starších osob vzniká dokonce riziko meningoencefalitidy nebo pneumonie. Obzvláště nebezpečné jsou neštovice pro osoby s narušeným imunitním systémem a také pro těhotné ženy a novorozence. V případě těhotných žen mohou následky představovat také těžké vrozené vady dítěte, někdy dokonce smrt plodu. Jedinou možností, jak se chránit, je vakcinace. Očkování ale nesmí proběhnout v době těhotenství a také alespoň tři měsíce před otěhotněním.

Jak pečovat o nemocného

Pacienta je potřeba izolovat od ostatních. Můžeme podat léky na snížení horečky. Proti svědění puchýřků se nanáší třeba tekutý pudr. Teprve po zaschnutí ložisek je možné nemocného vykoupat. Důležité je, aby si děti puchýřky neškrábaly, a nešířily tím další infekci. Pokud se vyskytne u holčiček nemoc i v intimních partiích, je vhodná sedací koupel v heřmánku nebo slabém roztoku hypermanganu.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:40
7 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:00

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat