Osamělí lidé umírají dvakrát častěji na choroby srdce a cév

Lidé a jejich předci se miliony let vyvíjeli jako silně sociální savci. Společnost a její těsné vztahy jsou pro zdravý život tak nezbytné jako vyvážená strava, pohyb a dostatek spánku. Jenže moderní časy vytvářejí prostředí, v němž je řada jedinců společensky izolovaná. Život v osamění je velmi stresující a představuje pro oběhovou soustavu podobnou zátěž jako kouření či nezdravý životní styl.

Lidé, kteří žijí v osamění, jsou dvakrát více ohroženi úmrtím na choroby oběhové soustavy. U žen je riziko ještě o málo silnější.

Osamělost i mezi lidmi

„Osamění je dnes běžnější jev než kdykoli v minulosti a více lidí žije izolovaně. Dosavadní výzkum prokázal, že osamění a sociální izolace souvisejí s vyšším rizikem onemocnění na choroby srdce a mrtvice, ale vztah nebyl zkoumán také s ohledem na jiná onemocnění oběhové soustavy,“ tvrdí doktorka Anne Vinggaard Christensen z Kodaňské univerzity.

Lidé, kteří žijí osaměle či se osaměle cítí, i když kolem sebe mají společnost, třikrát častěji trpí úzkostmi a depresemi. Osamění ne vždy souvisí s tím, že člověk žije sám v domácnosti. Někdo žije sám, ale má bohaté společenské styky a osaměle se necítí. Jiný žije v domácnosti se členy rodiny, ale nemusí si s nimi rozumět a může se cítit osaměle.

Bez blízkých vztahů

To platí také pro domovy pro seniory, v nichž je sice mnoho osob, ale ty se můžou cítit osaměle, protože mezi sebou nemají blízké vazby.

„Osamění je silným rizikovým faktorem pro předčasné úmrtí, horší psychické zdraví a sníženou kvalitu života pacientů s chorobami oběhové soustavy, mnohem silnější rizikový faktor než žít sám v domácnosti, a to jak u mužů, tak u žen. Žijeme v časech, kdy je osamění mnohem přítomnější a zdravotníci by to měli brát v potaz,“ dodala doktorka Vinggaard Christensen na kardiologické konferenci v Dublinu.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Očekávejte náročný týden, ale s velkým potenciálem pro růst a rozvoj. Budete se cítit motivováni pracovat na svých cílech a ambicích a to vám poskytne silný pocit směru a jistoty.Na pracovišti můžete čekat nové příležitosti, nové... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

90 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
142 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat