Časté buzení se v noci zvyšuje riziko infarktu

Nekvalitní spánek souvisí s řadou zdravotních potíží. Kardiologové z Kalifornie ale prokázali, že výrazně zvyšuje riziko jedné z nejčastějších typů srdeční arytmie – fibrilace síní. Při nich srdce bije nepravidelně a velmi rychle, toto onemocnění přitom často vede ke vzniku mrtvice a může končit i předčasným úmrtím.

Autoři z Kalifornie analyzovali kvalitu spánku a zdravotní stav u několika milionů lidí a prokázali, že jedinci, kteří se v noci budí, mnohem častěji trpí fibrilací síní.

„Zvláště jedinci, kteří během dne často krátce pospávají, ale v noci se často budí, jsou ohroženi fibrilací síní nejvíce. Silně pak toto riziko souvisí s nedostatkem REM fáze spánku během nočního spánku,“ tvrdí doktor Gregory Marcus z University of California na stránkách odborného časopisu HeartRhythm.

„Pravidelný pohyb, vyvážená strava, omezení sledování monitorů několik hodin před usnutím a snížení příjmu kofeinu večer jsou nejlepší prevencí srdeční arytmie,“ tvrdí doktor Marcus.

Při fibrilaci síní se může vytvořit krevní sraženina (tromb) na stěně síně a následně dojde k embolizaci v mozkových cévách – ucpání. Tím vzniká ischemická cévní mozková příhoda – jedna z forem mrtvice.

Hrozba i pro mozek

Před nedostatkem spánku varují lékaři dlouhodobě. Dlouhodobá nadmíra bdělosti si často vybírá svou daň v podobě zvýšeného rizika již zmíněných srdečních obtíží, ale i nadváhy, diabetu 2. typu, srdečních chorob nebo dokonce rakoviny. Ve hře jsou také chronické bolesti a záněty. Ovšem i mozek trpí!

Americká studie zveřejněná v prestižním vědeckém časopise Nature, prokázala, že spánkový deficit je srovnatelný s opilostí. Výzkumníci na jejím základě tvrdí, že jedinec, který je vzhůru 24 hodin, reaguje jako po vypití zhruba pěti „tvrdých“ alkoholických nápojů. Ale to není vše!

Také jste slyšeli o tom, že alkohol ničí mozkové buňky, proto před jeho neuváženou konzumací experti varují? Tak si představte, že podobně působí i nedostatek nočního odpočinku. Tedy alespoň tak to vnímají američtí lékaři, kteří se netají názorem, že třídenní spánková deprivace vážně poškozuje některé mozkové buňky, což výrazně zvyšuje pravděpodobnost Alzheimerovy choroby a demence.

Když jste nevyspalí, vytočí vás i sebemenší banalita, protože se podstatně snižuje odolnost vůči stresu. Jenže pozor – podrážděnost není to jediné, co můžete kvůli častému ponocování „vyfasovat“. Dlouhodobé rozčarování v kombinaci s nervozitou vede podle psychologů k vážným depresím, jejichž léčba se bez léků a pomoci specialisty v žádném případě neobejde…







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Boloňská omáčka

(2 hlasů)

Pizza šneci

(2 hlasů)

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Očekávejte náročný týden, ale s velkým potenciálem pro růst a rozvoj. Budete se cítit motivováni pracovat na svých cílech a ambicích a to vám poskytne silný pocit směru a jistoty.Na pracovišti můžete čekat nové příležitosti, nové... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

3 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:08
8 Příspěvků
Poslední příspěvek 13:01
90 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat