Nebaví vás běh ani plavání? Vyzkoušejte jízdu na koni

V dnešní době, kdy má mnoho lidí sedavé zaměstnání, trpí také většina z nich bolestmi zad. Lékaři všeobecně doporučují sportovat, ale ne každý má v oblibě klasické fitko nebo běhání po sídlišti. Pokud máte rádi zvířata a hledáte vhodné protažení a uvolnění od bolesti zad, tak vzhůru do sedla!

Jak začít?

Dne se jízda na koni dostává opět do popředí a stává se jednou z možností životního stylu. Veřejných jízdáren je dnes velké množství a vybírat tak můžete nejen dle referencí, ale i podle toho, jak blízko se stáj nachází. Zabrouzdejte na internetu a vyberte si farmu nebo jízdárnu podle vlastních sympatií a poté se s nimi spojte a popište jim svoje obtíže či zájmy.

Mnoho veřejných jízdáren vlastní nejen spolehlivé koně, vhodné pro naprosté začátečníky, ale také kvalitními trenéry, kteří vám ochotně pomohou. V ČR existují i hiporehabilitační centra, některá z nich nabízí pobyty zaměřené na odstranění bolesti zad a zlepšení kondice.

Co s sebou?

Pro začátek určitě nemusíte pořizovat kompletní výbavu. Úplně postačí obyčejné legíny, tenisky s nepříliš plochou podrážkou a helma. Tu ale mnoho stájí půjčuje, takže nebude možná nutné pro začátek kupovat ani tu. Pro větší bezpečí doporučujeme použití bezpečnostní vesty, která je taktéž u většiny stájí k zapůjčení.

Rozhodně se neuchylujte k nákupu veškerého vybavení dříve, než se přesvědčíte, že vás ježdění na koni bude bavit, jelikož nákup kvalitního jezdeckého vybavení není zrovna levnou záležitostí.

Proč jezdectví?

Lékaři jízdu na koni doporučují zejména pro její schopnost tlumit bolest zad. Samozřejmě je vždy nutné posoudit váš stav. Jezdectví i přes veškerá pozitiva nemusí být vhodné pro každého. Obecně lze ale říci, že je tento sport přínosný nejen z hlediska odbourání bolesti, dokáže vás ale zbavit i psychických obtíží, posílíte zádové svalstvo, které povětšinou způsobuje zmíněné bolesti zad, a celkově zlepšíte svoji fyzickou kondici. Hiporehabilitace je často využívána tělesně a psychicky postiženými, protože kontakt s tak milým a citlivým zvířetem je pro lidi s podobnými problémy velice přínosný.

Je však důležité, aby byl váš trenér informován o všech vašich potížích a sestavením správného tréninkového plánu vám pomohl je co nejdříve odbourat. Pouze v případě, že je výcvik prováděn správně, se úleva dostaví v poměrně krátké době.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat