Potraviny a nápoje, které vás ve stresu hodí zase do pohody

Zase máte nervy „nadranc“? Dejte si šálek mléka nebo zeleného čaje. Ovšem rychle vás uklidní také porce lososa a makrely, která by měla být servírovaná s listovou zeleninou. Tahle strava vám navrátí ztracený úsměv!

Stres? Tak ten neprospívá vážně ničemu. Odborníci se shodují v tom, že pokud přeroste v chronickou záležitost, poškozuje nejen psychiku, ale i imunitní systém. Také ohrožuje zdraví srdce, negativně ovlivňuje kosti a nebezpečně nahrává obezitě. I vy se často cítíte pod velkým tlakem? V tom případě byste měli do jídelníčku zařadit antistresové potraviny a nápoje. Konkrétně tyhle vaše vyšponované nervy ocení!

Borůvky, blaho pro hlavu

Při pohledu z okna je vám zřejmě jasné, že právě teď jich v lese moc růst nebude, tedy pokud v blízkosti vašeho bydliště nezaložilo tábor 12 pohádkových měsíčků. Naštěstí se ale borůvky dají v obchodě celoročně sehnat i v sušené verzi, takže jejich mocné schopnosti můžete využívat dle libosti. Co že je na nich tak zvláštního? V každé malé kuličce se skrývá požehnané množství antioxidantů, které pomáhají snižovat hladinu stresových hormonů. Takové občerstvení je v krizových situacích vyloženě na předpis!

Mléko? Ani kapka nazmar

Poznatky jisté americké studie, jež byly publikovány v magazínu Journal of Nutrition, naznačují, že pravidelní konzumenti mléka jsou méně náchylní ke stresu. Vážně může nápoj z krabice jednoho hodit do klidu? Podle vědců bezpochyby ano, neboť z něj načerpáte poctivou dávku vitaminů, minerálů, bílkovin, vápníku a již zmíněných antioxidantů. Blahodárný koktejl těchto látek prý představuje rychlou cestu k uklidnění. Co říkáte na snídani v podobě celozrnných obilovin s mlékem? To vám dodá optimismus minimálně do oběda…

Tučné ryby jako perfektní doping

A teď upřímně, kdy jste si naposledy dali nějakého mořského živočicha? Pokud už si ani nepamatujete, žádný div, že jste podráždění. Tučné ryby, jako jsou například sardinky, makrela nebo losos, nabízí velké množství omega-3 mastných kyselin, jež mají velice příznivý vliv na duševní rozpoložení. Je to proto, že úzce souvisí s produkcí serotoninu, tedy hormonu štěstí.

Zelený čaj jako zdroj dobré nálady

Nápoj, který se pije již pět tisíc let, se může pochlubit působivým souhrnem zdravotních přínosů, mezi které patří urychlení metabolismu, redukce vysokého krevního tlaku i snížená pravděpodobnost některých typů rakoviny. Rovněž je prokázáno, že pomáhá tělu lépe se vyrovnávat se stresem a navíc prospívá i ústní dutině. Není to úžasné spojení příjemného s užitečným?

Listová zelenina. Na tu klidně vsaďte

Hlávkový salát, špenát, polníček nebo rukola. Ono je to vlastně jedno, jelikož všechny zmíněné druhy obsahují kyselinu listovou, přičemž vám mohou zajistit dokonce 33 % doporučené denní dávky. Ptáte se, co z toho? Tato živina omezuje negativní nálady, o čemž se ví už pěknou řádku let. Pomáhá totiž produkovat neurotransmiter dopamin v mozku. Zahání tedy nervozitu i chmury s elegancí sobě vlastní!







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Valentýnské tousty

(20 hlasů)

Srdíčkový koláč

(30 hlasů)

Palačinky

(1 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Očekávejte náročný týden, ale s velkým potenciálem pro růst a rozvoj. Budete se cítit motivováni pracovat na svých cílech a ambicích a to vám poskytne silný pocit směru a jistoty.Na pracovišti můžete čekat nové příležitosti, nové... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

3 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
5 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat