Proč je ženám větší zima než mužům? Vědci mají konečně odpověď

Také si mnohdy klepete na čelo, když vidíte svého partnera sedět venku v nátělníku a utírat si pot z čela, zatímco vy se choulíte do deky a třesete se zimou? Čím to je, že ženám je často větší zima než silnějšímu pohlaví? Vědci na to přišli.

Zavři to okno!

Důvodů, proč je ženám větší zima než mužům, je více. V první řadě je na vině rozdílná stavba ženského a mužského těla. Ženy jsou v porovnání s muži drobnější a rychleji tak ztrácejí tělesnou teplotu.

Jak známo, muži vytvářejí teplo mnohem více než ženy. Je to dáno množstvím svalové hmoty, které bývá větší, než u žen a snáze a rychleji se zahřeje.

Ženy mají také pomalejší metabolismus, tudíž se jejich tělo nezahřívá tak efektivně, jako to mužské.

Mrzneme týden v měsíci

V období menstruace jsou ženy promrzlé snad ještě více než jindy. Hormony mají totiž také zásadní vliv na náš tepelný komfort. Když máme své dny, býváme také často unavené a tím se pocit chladu ještě umocňuje.

Ženské tělo má jednu specifickou vlastnost a tou je kumulace tepla do dutiny břišní, pakliže tělo pociťuje chlad. Odborníci tento jev vysvětlují jako ochranný způsob, jak udržet v teple případný rostoucí plod. V momentě, kdy je tělu zima, krev je odvedena z jeho povrchu a končetin hlouběji do těla a proto také ženy mívají často studené ruce a nohy.

Živé teploměry

Každý člověk má svůj tepelný komfort trochu jiný. V zásadě ale platí, že mužům vyhovují spíše nižší teploty, než ženám. U mužů je to přibližně 22 stupňů, kdežto ženy se cítí pohodlně až při 25 stupních.

Žena také snáze pocítí, že se teplota v místnosti změnila, kdežto muži podobné změny neregistrují. Stačí půl stupně pod komfortní bod a už běháme v tlustých ponožkách a mneme si ruce zimou.

Jak se zahřát?

Abyste udržely své tělo v teple, doporučuje se pravidelně jíst. Jinými slovy, udržovat metabolismus stále v chodu, aby zahříval vaše tělo. Doporučuje jíst česnek nebo zázvor, které podporují krevní oběh.

Dalším způsobem je pravidelné cvičení. Tělo se prohřeje, krev se rozproudí a efekt vydrží několik hodin.

Noste volné oděvy. Pokud na sobě máte tílko a legíny, moc teplo vám nebude. Raději volte oblečení z vlny, bavlny nebo konopí a především volnějšího střihu. Pomůžete tím nahromadit více tepla kolem svého těla a hned se budete cítit lépe.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Očekávejte náročný týden, ale s velkým potenciálem pro růst a rozvoj. Budete se cítit motivováni pracovat na svých cílech a ambicích a to vám poskytne silný pocit směru a jistoty.Na pracovišti můžete čekat nové příležitosti, nové... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

8 Příspěvků
Poslední příspěvek 13:01
90 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
142 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat