Jsme posedlí dietami a hubnutím. Už celých 206 let!

Myslíte, že hubnutí a posedlost dietami je záležitost několika posledních desetiletí nebo že první průkopnicí ultra štíhlé postavy byla císařovna Sisi? Pak budete možná překvapeni – první známou „celebritou“ posedlou hubnutím byl totiž muž…

Byl jím básník George Gordon Byron (1788–1824), tedy alespoň to tvrdí britská historička Louise Foxcroft, podle níž měl poeta sklony k obezitě a snažil se za každou cenu udržet si štíhlou postavu. Například v roce 1806 vážil lord Byron 88 kilogramů, o pět let později pouhých 57 kg.

S dietami začal básník již na studiích – podle dochovaných pramenů jedl pouze suchary nebo brambory s kyselou omáčkou a pil vodu. Nosil několik vrstev teplého oblečení, aby kilogramy navíc vypotil, a odmítal jakékoli jídlo nad rámec přesně stanovených přídělů.

Přísný režim ovšem Byronovi nikdy nevydržel příliš dlouho – často prý po nějaké době podlehl vlčímu hladu a pořádal přímo jídelní orgie.

Nicméně ani to jej nepřesvědčilo, aby se svého téměř sebedestruktivního chování v honbě za štíhlou postavou vzdal – v roce 1816 začal s novou dietou. K snídani si dal pouze tenký plátek chleba a šálek čaje, k obědu měl zeleninu a ředěné víno a namísto večeře si „dopřál“ šálek zeleného čaje bez cukru. Hlad zaháněl kouřením doutníků.

Již v roce 1822 se však potýkal s vážnými zdravotními komplikacemi a sám uznával, že si za ně může sám právě stylem stravování.
TIP Bety: Cvičíte, zdravě jíte, a přesto kila nejdou dolů? Poraďte se ZDARMA s naší dietoložkou Lenkou! Zeptat se jí můžete i na to, kde hledat motivaci k hubnutí!






Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden pro tebe přinese silný proud kreativní energie. Je to hned zkraje nového lunarického cyklu, který pro tebe znamená nové počátky, takže je to skvělý čas, abys začal(a) nové projekty nebo přivedl(a) nové nápady k životu. Nerad(a) opoutáv&a... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

197 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat