Medovina jako lék. Zahřeje a ještě prospěje vašemu zdraví

Sychravé počasí si vyloženě žádá něco teplého do žaludku. Milujete svařené víno nebo snad medovinu? V případě druhého jmenovaného pro vás máme pár dobrých zpráv. Pijte, co hrdlo ráčí, vaše tělo vám poděkuje!

Medovina je znovuoživený, starobylý nápoj, který se v posledních letech těší velké popularitě. Vyrábí se fermentací medu a často se do ní přidá ovoce nebo koření. Její chuť se může v závislosti na použitém ovoci nebo příchutích měnit, nicméně vždy je výsledek silný a sladký. Věděli jste, že existuje více než 30 různých druhů medoviny?

Za všechny jmenujme černou medovinu s obsahem černého rybízu, nebo třeba Dandaghare, což je nápoj vyrobený v Nepálu, jež se dochucuje tradičním himalájským kořením. V podstatě ale nezáleží na tom, o jaký druh medoviny se jedná, pozitivní účinky na zdraví z ní totiž plynou vždycky.

Výhody

Medovina obsahuje množství různých látek, včetně minerálů, bílkovin, vitaminů, antitoxinů a cukrů, které jsou pro tělo přínosné. Je také jedním z nejstarších probiotických nápojů na světě, obsahujících bakterie a kvasinky. Co její konzumace přináší?

Posílení imunity

Medovina posiluje imunitní systém, bojuje proti patogenům odolným vůči antibiotikům. Produkty vyrobené z čerstvého medu obsahují zejména vysoké množství bakterií mléčného kvašení, které pocházejí ze žaludku včel. V překladu to představuje silné účinky při potírání infekcí.

Med také pomáhá při léčbě chronických onemocnění, jako je cukrovka, a to tím, že vylepšuje několik metabolických poruch pozorovaných u těchto onemocnění. Zároveň je užitečný při snižování stresu a hyperglykémie a podporuje dobré trávení. Ne nadarmo tak Římané spojovali medovinu s delším životem a věřili, že má jedinečné léčebné vlastnosti.

Detoxikace těla

Medovina je alkoholický nápoj plný antioxidantů, což platí zejména pro ty druhy vyrobené z tmavého medu. Konzumace tohoto nápoje tak snižuje chronický zánět a aktivitu volných radikálů.

Další fascinující aspekt medoviny jako nápoje je pozoruhodně všestranný. Tradičně se ochucuje širokou paletou bylin, kořením a dalšími různými druhy příznivých látek. Například typ Melomel obsahuje ovocné šťávy, například maliny a ostružiny, které vynikají výživnými složkami důležitými pro tělo. Mimochodem, medovinu prý měl v oblibě izraelský král Šalamoun a sympatie k ní údajně chová i britská královna Alžběta.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Očekávejte náročný týden, ale s velkým potenciálem pro růst a rozvoj. Budete se cítit motivováni pracovat na svých cílech a ambicích a to vám poskytne silný pocit směru a jistoty.Na pracovišti můžete čekat nové příležitosti, nové... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek 18:01
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 17:50
1 Příspěvků
Poslední příspěvek 9:53

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat