Posilování je pro tělo lepší než běh či jízda na kole

Ačkoli o příznivém působení pohybu na čerstvém vzduchu nelze pochybovat, není běh a jízda na kole tím nejúčinnějším řešením jako prevence onemocnění srdce a cév. Tedy je samozřejmě jedním ze skvělých a efektivních prevencí infarktu, mrtvice a diabetu, ale pokud člověk nemá čas věnovat se jim pravidelně a delší časové úseky, pak je účinnější posilování s činkami. Zjistili to fyziologové z Grenady.

Srovnali metabolické a další fyziologické výsledky osob, které se začaly věnovat různým typům pohybu. A posilování s činkami vedlo k výraznějšímu snížení krevního tlaku, snížení tělesné hmotnosti a zlepšení bilance krevní glukózy než běh a jízda na kole. Posilování vedlo k výraznějšímu úbytku na váze.

„Ačkoli jakékoli cvičení a pohyb souvisí se snížením rizika onemocnění oběhové soustavy, statické posilování má nejvýraznější vliv,“ tvrdí autoři ze St. George’s University na Grenadě.

Takže pokud lidé nemají čas si zaběhat či vyjet na kole, měli by denně strávit aspoň deset až patnáct minut posilováním s činkami.

Vzpruha pro mozek

Že posilování dělá dobře srdci, je známá věc. Ovšem kdo by řekl, že činky prospívají také  mozku? Možná nevědomky, nicméně návštěvníci posiloven si zlepšují taháním železa mozkové funkce a chrání se před demencí. Ačkoli posilování nezvýší inteligenci, může prospívat především starším osobám, u nichž už není mysl nejpružnější a kapacita paměti výrazně poklesla.

Starší lidé, kteří posilují alespoň dvakrát týdně, mají výrazně lepší mozkové funkce než jejich vrstevníci, kteří sedí doma na kanapi a sledují televizi. Vědci z Austrálie to prokázali během půlročního experimentu.

„Je to první studie prokazující pozitivní příčinný vztah mezi posilováním svalů a zlepšením mozkových funkcí u osob starších pětapadesát roků,“ tvrdí autoři z University of Sydney.

Zvedání činek a zvýšení činnosti svalů souvisí s lepším myšlením a pamětí.

„Co jsme zjistili, je to, že zlepšení kognitivních funkcí přímo souviselo s posílením svalů. Čím silnější lidé začali být, tím větší vliv to mělo na jejich mozek,“ tvrdí doktor Yorgi Mavros z University of Sydney.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Palačinky

(1 hlasů)

Vejce s bylinkovou solí

(26 hlasů)

Croissanty s vanilkovým krémem

(38 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

4 Příspěvků
Poslední příspěvek 1:18
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:59
8 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:50

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat