Nikdo by neměl sníst denně víc než 6 hranolků

Zdravotníci doporučují, aby jednotlivá porce smažených hranolků obsahovala maximálně patnáct kusů. Běžná porce v restauraci či rychlém občerstvení obsahuje čtyřnásobek. Profesor Eric Rimm z Harvardovy univerzity ale tvrdí, že člověk by denně neměl pozřít více než šest kousků, tedy šest jednotlivých hranolků z bramborové hlízy. Jakékoli větší množství je „sebevražda“.

Šest kousků prosmaženého bramborového škrobu je podle něj množství, které tělo stráví bez zhoubných následků na metabolismus, na hladinu krevní glukózy, na nadbytek tuků a jednoduchých cukrů v krvi a na tělesné hmotnosti.

„Lidé, kteří se vyhnou hranolkům zcela, žijí déle a mají zdravější srdce a cévy. Už tři porce týdně výrazně zvyšují riziko onemocnění oběhové soustavy, přičemž v posledních pětadvaceti letech čelíme doslova epidemii chorob srdce a cév,“ hájí svůj postoj profesor Rimm.

Jeho článek pro New York Times vzbudil velkou debatu na internetu. Není divu. Sáhnout Američanům na milované hranolky je jako říct Čechům, aby okamžitě přestali zcela pít pivo.

Nebezpečný akrylamid

Hranolky jsou navíc velmi bohatým zdrojem karcinogenních akrylamidů. Ty vznikají ze škrobů při smažení, pečení a pražení za vysokých teplot. Čím vyšší teplota a čím tmavší pak hranolky jsou, tím hůře. Akrylamidy jsou silné karcinogeny obsažené také v cigaretovém kouři. Evropský úřad pro bezpečnost potravin potvrdil, že akrylamid je karcinogen a jeho konzumace souvisí s onemocněním rakovinou.

Akrylamidy se tvoří ve spoustě pečených a smažených pokrmů bohatých na polysacharidy, především v hranolkách, brambůrkách, ale také chlebu, sušenkách a kávě. Akrylamid je také znám jako součást cigaretového kouře,“ uvádí Evropský úřad pro bezpečnost potravin EFSA.

Více než polovina příjmu akrylamidu u dětí pochází právě z hranolek, smažených brambor a kroket. Pokud už rodiče tedy připravují dětem tyto pokrmy, měli by je smažit při nižší teplotě a maximálně dozlatova. Čím tmavší totiž pokrm je, tím je v nich akrylamidu více.

Máme důkazy z laboratorních testů na zvířatech, že akrylamid a jeho metabolit gylcidamid jsou genetoxické a karcinogenní, poškozují DNA a způsobují rakovinu… Nejdůležitější skupinou potravin přispívajících k příjmu akrylamidu jsou smažené bramborové potraviny, káva, sušenky, krekry, křupavý chléb, topinky a toasty,“ uvádí dále EFSA.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

V tomto týdnum budeš velmi aktivní a energický. Mars, tvůj vládce, k tobě pusobí silně a budou tě ovládat silné touhy a ambice. Zaměř se více na své cíle a věnuj se jim zcela vášnivě. Tvůj odhodlání a energie bude silná, takže pok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

87 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
139 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat