Pojídání jílu pomáhá hubnout rychleji než léky proti ukládání tuků

Lidé od pravěku používali na jíl bohatou půdu jako přírodní lék na potíže s trávením. Jíl totiž podobně jako živočišné uhlí, které medicína začala na tyto neduhy používat mnohem později, dokáže na sebe vázat některé toxiny a patogeny, které trávení narušují. Vědci z Austrálie poměrně náhodou přišli na to, že jíl je také účinný prostředek k hubnutí. Váže na sebe ve střevech tuk a brání jeho vstřebávání do lymfy. A dokonce je účinnější než drahé léky, které farmakologický byznys vyvinul jako přípravky k hubnutí.

Farmakoložka Tahnee Dening ve své dizertační práci hledala nosiče pro léky na různá psychická onemocnění. Místo toho ale objevila výborný prostředek na hubnutí založený na principu omezeného vstřebávání tuků ve střevech.

„Místo aby jílové částice uvolňovaly léčivo, přitahovaly částečky tuku a nasávaly je do sebe. Nejenže je nasávaly do sebe, ale také bránily jejich vstřebávání do těla, takže tuk prostě prošel trávicím traktem ven,“ tvrdí Dening z University of South Australia.

Ve výzkumu použila speciálně upravený jíl, jehož částice měly maximální plochu povrchu, aby se zvýšila kapacita vstřebávání tuků.

Jíl tak může být – po náležité úpravě, ošetření a dezinfekci – dobrou pomůckou při hubnutí při nadměrném příjmu tuků. Ale negativním důsledkem jeho užívání je, že může ve vyšších dávkách působit zácpy a váže na sebe také některé pro tělo důležité vitaminy.

Není tuk jako tuk

Ačkoli se při dietních režimech nejčastěji skloňují tuky, tedy jako původci zla, se kterými musí být řádně zameteno, není dobré házt všechny do jednoho pytle. Tuky náš organismus potřebuje. Jenže to samozřejmě neznamená, že nám prospívá třeba balíček chipsů nebo smažený řízek. Zkrátka se vyplatí si vybírat!

Například tuky obsažené v avokádu působí protizánětlivě, ale také dokážou snižovat hladinu škodlivého cholesterolu. Tento exotický plod prospívá zraku, ale i štíhlé postavě. Tedy pokud to s ním nepřeháníte, protože bezkonkurenčně patří k nejkaloričtějším. Mimochodem, avokádo využijete nejen na guacamole, ale také na nejrůznější pomazánky, a dokonce i pro přípravu úžasné čokoládové pěny!

Obdobné účinky mají i tuky obsažené v dalším z exotických plodů – v kokosu. I když se poslední dobou objevují hlasy, že není kokosový olej tak zázračný, jak se jeden čas tvrdilo, většina odborníků se shoduje, že když to s ním nepřeháníte, pak svému tělu prospíváte. Mimochodem, nemusíte spoléhat jen na samotný kokosový olej. Zamíchejte si třeba strouhaný kokos do jogurtu, ovesné kaše nebo smoothie a uvidíte, jak si pochutnáte. A zdravě!

Ačkoli u některých tuků či tučných potravin si nejsou odborníci jejich přínosem tak úplně jistí, případně jsou názory rozdělené, u oliv a olivového oleje se shodnou všichni. Především panenský olivový olej působí proti zánětlivým procesům v těle, snižuje riziko cukrovky, ale také cévních a srdečních onemocnění. Radost z něj má i náš mozek. Není divu, že středomořská strava patří k nejzdravějším, když je v podstatě na olivách založena!







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

V tomto týdnum budeš velmi aktivní a energický. Mars, tvůj vládce, k tobě pusobí silně a budou tě ovládat silné touhy a ambice. Zaměř se více na své cíle a věnuj se jim zcela vášnivě. Tvůj odhodlání a energie bude silná, takže pok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

87 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
139 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat