S čím vším se můžete setkat při hormonální nerovnováze

Máte problémy se zažíváním nebo se v noci podivně potíte? Pokud vás navíc deprimuje akné, s největší pravděpodobností se jedná o pořádnou hormonální vzpouru. A s tou si není radno zahrávat! Jak se dá situace napravit?

Hormony. Nevidíte je, nejsou hmatatelné a nevydávají žádný zvuk. Přesto řídí všechno, co se v těle děje. Jsou to nepostradatelní poslové, kteří přenášejí informace od jedné tkáně ke druhé, přičemž využívají krevní oběh jako „transportní linku“. Ovlivňují náladu a tělesnou hmotnost, pod jejich taktovkou jsou i chutě k jídlu, celková výkonnost nebo libido. Jenže co když ty vaše nejsou v úplné harmonii? Pak není nouze o tyhle nepříjemnosti!

Noční pocení jako hodně špatný budíček

Ačkoli nemáte v ložnici tropické klimatické podmínky, během noci se několikrát probudíte s tím, že vás studí propocené pyžamo? Jde o jasný signál, že je něco v nepořádku.

„Noční pocení se neděje jen tak náhodou. Obvykle to bývá důsledek nízké hladiny hormonu estrogenu. U starších žen se většinou jedná o takzvanou perimenopauzu, která nastává zhruba deset let před samotnou menopauzou. Souvisejí s tím i menstruační problémy,“ upozorňuje americká lékařka Alyssa Dweck, která působí na newyorské klinice Mount Kisco Medical. Co dalšího byste neměli brát na lehkou váhu?

Akné a jiné nežádoucí přírůstky. Na ty pozor

Přestože nejste v pubertě už pěkných pár let, občas se při pohledu do zrcadla doslova vracíte v čase? I návštěvnost pupínků lze vnímat jako pěknou „podpásovku“.

„Akné v dospělosti, které se zpravidla objevuje kolem dolní poloviny tváře, signalizuje vysokou hladinu testosteronu. I když se nejedná o život ohrožující problém, může to negativně ovlivnit psychiku. V tomto případě není žádnou výjimkou ani tmavé ochlupení připomínající vousy. Svým pacientkám, jež se s těmito nepříjemnostmi potýkají, vždy navrhuji léky na stabilizaci hormonálních hladin,“ podotýká výše zmíněná expertka.

I zácpa je jistým varováním

Porucha zažívání nechvalně známá jako zácpa dokáže jednomu pěkně „zatopit“. Sporadické vylučování, bolesti břicha, únava i pocit letargie - tohle všechno dobré náladě opravdu moc nepřidá. Jste přesvědčení o tom, že příčinou téhle šlamastyky je vždy nedostatečný příjem vlákniny nebo chabý pitný režim? Pak vám musíme sdělit, že se pletete na celé čáře. Strůjcem zácpy může být i užívání některých léků, stres či hormonální nerovnováha. Tedy alespoň takový názor zastává Alyssa Dweck, která při obtížích radí jediné – konzultaci s odborníkem.






Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Očekávejte náročný týden, ale s velkým potenciálem pro růst a rozvoj. Budete se cítit motivováni pracovat na svých cílech a ambicích a to vám poskytne silný pocit směru a jistoty.Na pracovišti můžete čekat nové příležitosti, nové... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

3 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:08
8 Příspěvků
Poslední příspěvek 13:01
90 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat