Obezita způsobí stejný počet nemocných rakovinou jako kouření

Britští onkologové vytvořili novou informační kampaň proti obezitě. V její obrazové části vytvořili billboardy, na nichž jsou obaly krabiček tří různých cigaret, ale místo jejich názvů je vždy nápis Obesity. Obézní se sice zlobí, že je takto experti zostuzují, ale jejich motiv je jasný. Obezita způsobí stejný počet nemocných u čtyř typů rakoviny jako kouření.

V Británii, kde je dvojnásobný počet obézních než kuřáků, je podle tamních onkologů u čtyř typů rakoviny příčinou onemocnění dvakrát častěji obezita než kouření. Tvrdí to Cancer Research UK. Ze studie však hlavně vyplývá, že v případě rakoviny tlustého střeva, ledvin, vaječníků a jater je obezita stejně silným rizikovým faktorem jako kouření.

Smutná první místa

V Česku tvoří obézní asi sedmadvacet procent dospělých, zatímco kuřáků jsou dva miliony. Ve Spojeném království mají obézních dospělých dvakrát více než kuřáků.

Obezita je tedy rizikový faktor pro rozvoj rakoviny tlustého střeva, jater, ledvin a vaječníků stejně jako kouření. V případě rakoviny vaječníků je obezita rizikovým faktorem silnějším.

Nicméně kouření je podle Cancer Research UK stále nejsilnějším rizikovým faktorem pro rozvoj rakoviny, kterému lze předcházet. Obezita je na druhém místě.

Kuřáků méně, obézních více

Ačkoli v posledních letech v Evropě ubývá kuřáků, přibývá výrazně obézních. A třebaže klesá počet nemocných rakovinou kvůli kouření, přibývá výrazně počet nemocných rakovinou kvůli obezitě.

Nejlepší prevencí obezity, a tedy i mnoha typů rakoviny, je zdravý životní styl, pravidelný pohyb na čerstvém vzduchu, sport, zdravá vyvážená strava, pravidelný osm hodin dlouhý spánek a vyhýbání se stresu.






Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Očekávejte náročný týden, ale s velkým potenciálem pro růst a rozvoj. Budete se cítit motivováni pracovat na svých cílech a ambicích a to vám poskytne silný pocit směru a jistoty.Na pracovišti můžete čekat nové příležitosti, nové... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
33 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat