Ústní voda ruší pozitivní účinky sportu na snižování krevního tlaku

Vědci z Plymouthu a Barcelony objevili zajímavý souvztažný vliv ústních bakterií a sportu na snižování vysokého krevního tlaku. Je zapotřebí obou prvků k tomu, aby ke snížení tlaku krve došlo. Když totiž člověk používá ústní vodu, sport krevní tlak u něj nesníží. Jako by bakterie v ústech byly zapotřebí k tomu, aby k účinku v cévách došlo.

„Vypadá to, že ústní bakterie hrají klíčovou roli při roztahování cév,“ tvrdí jeden z autorů doktor Craig Cutler z University of Plymouth, který spolupracoval na výzkumu s Centrem genomické regulace v Barceloně.

Experimentální výzkum dokazuje, že ústní bakterie hrají klíčovou roli v udržování zdraví oběhové soustavy. Ví se přitom, že zkažené zuby a nemocné dásně vyvolané škodlivými bakteriemi působí zhoubně také na srdce a cévy. Osoby se zánětem dásní a zkaženými zuby častěji trpí poruchou erekce, cévními příhodami, infarktem a mrtvicí.

Pro a proti

Jenže totální likvidace ústní mikroflóry ústními vodami je škodlivá také. Dojde totiž k zabití také pozitivních bakterií, které zřejmě udržují cévy a srdce zdravé.

Vědci z Plymouthu a Barcelony přitom prokázali, že osoby, které intenzivně cvičí, a pak si vypláchnou ústní vodou, nezaznamenají pokles krevního tlaku. Ten byl ale patrný u všech členů kontrolní skupiny, která cvičila stejně intenzivně, ale vyplachovala si čistou vodou.

„Produkce oxidu dusnatého zvyšuje pružnost cévy a její průměr, zvyšuje průtok krve k aktivním svalům a snižuje krevní tlak. Některé druhy ústních bakterií dokážou využívat dusičnany a měnit je na dusitany, velmi důležitou molekulu, která může podpořit produkci oxidu dusnatého v krvi. Když jsou dusitany polykány se slinami, část těchto molekul se ihned vstřebává do krve a mění na oxid dusnatý,“ vysvětluje spoluautor doktor Raul Bescos z Barcelony.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Pelmeně

(1 hlasů)

Želví maso

(2 hlasů)

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Očekávejte náročný týden, ale s velkým potenciálem pro růst a rozvoj. Budete se cítit motivováni pracovat na svých cílech a ambicích a to vám poskytne silný pocit směru a jistoty.Na pracovišti můžete čekat nové příležitosti, nové... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek 18:01
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 17:50
1 Příspěvků
Poslední příspěvek 9:53

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat