Dezinfikovat vyžadují i běžně zapomenutá místa

Už pár týdnu se Česko zabývá jedním jediným tématem, a tím je koronavirus, který v současnosti ohrožuje zdraví všech obyvatel světa. Lékaři apelují na přísné dodržování hygienických podmínek, s čímž souvisí především zvýšená péče o jediné útočiště, které máme, totiž vlastní domov. Ať se snažíme sebevíc, často zapomínáme na místa, kam saháme téměř stejně často, jako třeba na kliky u dveří, ne-li více. Která to jsou?

Vypínače

Vypínače světel, případně zástrčky spotřebičů jsou jedním z nejfrekventovanějších míst našeho bytu. Aby mohly tyto předměty plnit svoji funkci, musíme se jich dotýkat, k čemuž často dochází i tehdy, aniž bychom si předem umyli ruce. Zkuste se zamyslet, jak často myjete například vypínač v předsíni, na který saháme ihned po příchodu z venku a ještě předtím, než dojdeme do koupelny, kde si ruce opláchneme? Pozor na to!

Telefony

Představíme-li si, že existuje žebříček předmětů, kterých se za den dotkneme nejčastěji, první příčku by jistě obsadil mobilní telefon. Průměrně jej totiž vezmeme do ruky až padesátkrát denně. Jenže kdy jste naposledy očistili displej telefonu pečlivěji, než otřením o svetr? Na očištění telefonu je možné používat ubrousky na čištění brýlí, které obsahují alkohol, ale nemusíte se bát i univerzální dezinfekce, kterou kápnete na vatový tampon a telefon jím otřete.

Televizní ovladače

V těsném závěsu za třemi již zmíněnými předměty jsou nepochybně dálková ovládání televizoru nebo jiné elektroniky. I na ně při úklidu často zapomínáme. Gumová tlačítka mají jemnou strukturu, kde se špína a bakterie zachytávají snáze, než na zcela hladkých površích. Proto si s jejich dezinfekcí dejte skutečně záležet.

Klíče

Klíče od domu nosíme v kapsách, pokládáme, kde nás napadne, povalujeme je v taškách, ale především na ně saháme, tudíž jsou doslova zásobárnou všech bakterií, které ulpí na našich rukách. Nemusíte se však trápit s jejich jednotlivým omýváním. Naplňte sklenici vodou s trochou dezinfekčního prostředku a svazek do ní na pár minut ponořte.

Úchytky nábytku

Kuchyňské skříňky, komody, šatní skříně, botníky… To všechno jsou místa, kam pravidelně saháme a při úklidu se jim věnujeme jen tehdy, je-li zašpinění viditelné. Až budete příště uklízet, snažte se těmto místům věnovat zvýšenou pozornost.

Domovní zvonek

Domovního zvonku se dotýkají především cizí lidé, což je o to větším důvodem k jeho pravidelné dezinfekci. Chráníte tím nejen sebe, ale také případné návštěvníky. To samé platí pro dvířka poštovních schránek nebo kliky u vchodové branky.

Nezapomeňte na auto

Máme-li se v současné době chránit před přenosem bakterií, je třeba myslet i na jiná místa, než je vlastní domov. Důkladnou péči při dezinfekci povrchů byste tedy měli věnovat také svému vozu. Kliky, palubní deska, tlačítka, volant, řadicí páka, to všechno byste měli udržovat v čistotě.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

V tomto týdnum budeš velmi aktivní a energický. Mars, tvůj vládce, k tobě pusobí silně a budou tě ovládat silné touhy a ambice. Zaměř se více na své cíle a věnuj se jim zcela vášnivě. Tvůj odhodlání a energie bude silná, takže pok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

6 Příspěvků
Poslední příspěvek 12:04
19 Příspěvků
Poslední příspěvek 11:09
87 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat