Stres lze zvládnout i se zdravými potravinami

Ve stresu si klidně dáte tabulku čokolády? Fatální chyba! Zajíst stres a zklidnit nervy můžete totiž i zdravými potravinami, a navíc vám pomohou mnohem účinněji.

Už zase v tom lítáte a nevíte, jak všechno stihnout? Z dlouhodobého hlediska byste se měli samozřejmě snažit stres zredukovat na minimum, z krátkodobého hlediska potřebujete právě teď něco, co vám uklidní nervy. Výživu pro nervy. Když naše tělo začne ovládat stres, sáhneme většinou právě po těch špatných – příliš tučných a sladkých. Ptáte se, které potraviny jsou správné pro pevné nervy?

Opravdu pevné nervy

Důvod, proč určité potraviny podporují nervy a jiné ne, jsou obsažené výživové látky. Přísun některých makro a mikro živin je důležitý pro zachování duševní rovnováhy. To jsou například kromě kvalitních bílkovin, komplexních uhlohydrátů a samozřejmě vody, také vitaminy a minerální látky.

Vitaminy proti stresu

Skupina vitaminů B je pro pevné nervy naprosto nepostradatelná. Potraviny s velkým obsahem vitaminů B, jako jsou B1, B2, B6 a B12, by měly proto být vždy na dosah ruky. Také zásobení vitaminem C a vitaminem E je důležité, abyste byli vyzbrojeni na boj se stresem. Chrání buňky před škodlivými volnými radikály. Také minerální látky, především hořčík, vápník a draslík, by neměly ve výživě chybět, pokud chcete vyzrát nad stresem. K potravinám nejbohatším na vitaminy řady B jsou ořechy, které navíc dále obsahují hořčík, draslík a vitamin E, zelená zelenina – špenát, brokolice a mangold, které navíc obsahují hodně železa. Důležité pro správné fungování nervů jsou zdravé tuky – losos, tuňák a sleď obsahují omega-3-aminokyseliny, které snižují hladinu adrenalinu a tím odbourávají stres. A neprůstřelný štít vám zajistí porce luštěnin.

Serotonin zlepšuje náladu

Jako hormon štěstí jistě serotonin znáte. Navíc je zázračný v tom, že si ho tělo dokáže vyrobit samo. Potřebuje k tomu je několik základních stavebních kamenů, jako je vitamin B12 a aminokyselina tryptofan. Ten jen obsažený v mnoha potravinách bohatých na proteiny, může se ale dostat do mozku pouze s pomocí uhlohydrátů, které vedou k uvolnění inzulinu. Proto je potřeba na posílení nervů kombinovat ve výživě zdravé uhlohydráty s proteiny. Nejznámější „šťastné ovoce“ jsou banány, které obsahují velké množství vitaminu B6 a dále hořčík, draslík a tryptofan. Pokud by vám banány nestačily, můžete je klidně zkombinovat s kakaem, ale pouze s tím pravým, žádná slazená náhražka. Kakao totiž obsahuje jednak tryptofan a jednak flavonoidy, které chrání vaše srdce. I porcí ovesných vloček na snídani se dostatečně vyzbrojíte do stresového dne, obsahují vitaminy B1 a B3 a také tryptofan.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Očekávejte náročný týden, ale s velkým potenciálem pro růst a rozvoj. Budete se cítit motivováni pracovat na svých cílech a ambicích a to vám poskytne silný pocit směru a jistoty.Na pracovišti můžete čekat nové příležitosti, nové... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
33 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat