Menstruační vložky: Poznejte dějiny dámských hygienických potřeb

V průběhu historie ženy používaly různé druhy dámských hygienických potřeb. První zmínka o menstruačních vložkách se objevuje již v 10. století v Sudě (rozsáhlá byzantská encyklopedie z oblasti starověkého Středomoří), kde Hypatie z Alexandrie, která žila ve 4. století, údajně využila látku, kterou používala během menstruace jako vložku k tomu, aby odradila nechtěného ctitele.

Dnes jsou vložky a další dámské hygienické potřeby součástí našeho každodenního života, ale jaká je jejich historie a jakými inovacemi prošly v poslední době? Víme vůbec, jak si vybrat tu variantu, která nejlépe odpovídá našim potřebám?

Menstruační vložky se zrodily z myšlenky Benjamina Franklina, který používal buničitou vatu k ošetření krvácení vojáků zraněných kulkami. Poprvé se pak začaly prodávat kolem roku 1888. Jednorázové vložky nejprve používaly zdravotní sestry, které využívaly obvazy z dřevní buničiny, jednoduše dostupného a levného materiálu, k zachycení menstruační krve. Po použití se vložky mohly jednoduše zahodit. Někteří z prvních výrobců vložek se zabývali výrobou obvazů, což může naznačovat, jak asi první dámské hygienické potřeby vypadaly.

Než se začaly vyrábět hygienické vložky na jedno použití, k zachycení menstruační krve se využívalo plátno nebo vložky na více použití. Ženy často používaly různé podomácku vyrobené vložky z rozličných tkanin, odpadového matriálu, trávy, nebo jiných savých materiálů, ale některé jednoduše nepoužívaly nic. Z počátku byly volně prodejné vložky příliš drahé a trvalo několik let, než je ženy začaly používat pravidelně. Nyní už jsou vložky běžnou součástí životů žen ve většině civilizovaných zemí.

Do konce 19. století si ženy buď vyráběly vlastní vložky, nebo především v případě žen z venkova nenosily během periody ani žádné spodní prádlo. To byl letitý zvyk venkovských žen i těch pocházejících z nižších vrstev společnosti. Přiléhavé vložky, někdy také vyrobené ze savé houby, nosily pouze ženy od divadla, a velmi sporadicky se objevoval trend látkových vložek pro více použití, které si ženy samy vyráběly. Mytí a výměna spodního prádla se považovaly za nezdravé, protože ženy věřily, že by tento proces buď zastavil krvácení, nebo mohl naopak zapříčinit jeho zintenzivnění.

Podle záznamů z 19. století ale doporučovali němečtí lékaři nošení „menstruačních přístrojů“ pro zlepšení zdraví. Americké patenty „menstruačních přístrojů“ mají své kořeny v roce 1854, kdy byl patentován speciální pásek s kovovými pružinami k přidržení vložky, který se ale v praxi ujal až v 70. letech 19. století.

Tvar vložky stejně jako materiály, které jsou na její výrobu používány, prošly od 80. let 20. století mnohými změnami. Vzhledem k tomu, že původní materiály nedostatečně absorbovaly vlhkost, a navíc měla vložka výšku až 2 centimetry, docházelo často k prosakování. V roce 1986 byla ve Spojených státech představena vložka, která jako první přínášela tzv. křidélka, která slouží k ochraně spodního prádla před ušpiněním. Křidélka dokonale přiléhají ke spodnímu prádlu a nabízejí tak extra ochranu před únikem vlhkosti po stranách.  

Výběr těch správných produktů

Ochrana je pro většinu menstruujících žen to nejdůležitější, a proto také pečlivě vybírají, jaké vložky v tomto období použijí. Na trhu jsou dostupné různé varianty, od tenkých až po silnější. V minulosti ženy více věřily silnějším vložkám, protože vzbuzovaly dojem, že jsou schopné lépe absorbovat vlhkost. Nicméně rozvoj technologií používaných k vývoji hygienických produktů postoupil natolik, že i velmi tenké vložky jsou nyní stejně účinné. Vložky jsou dnes k dostání s křidélky i bez nich. Význam křidélek spočívá v tom, že udržují vložku na místě a proto poskytují spolehlivější ochranu spodního prádla. Vybrat si můžeme z variant podle různé intenzity krvácení – light, normal, super plus. Jedny z nejoblíbenějších jsou vložky na noc – jsou delší než normální vložky a mají speciální tvar, který umožňuje ženám klidný spánek, aniž by se musely obávat úniku vlhkosti. Čím dál populárnější jsou i tampony, i když se v určitém smyslu považují za nejméně šetrné k ženskému tělu. Ženy by proto měly dodržovat při jejich používání jisté zásady, které zaručí bezpečnost jejich používání.

Další variantou jsou tak zvané „intimky“. Ty se hodí jak před menstruací, tak po ní, a dnes jsou již běžnou součástí denní ženské intimní hygieny, které napomáhají k celodennímu pocitu čistoty a svěžesti. Také intimky se vyrábějí ve dvou verzích; ty silnější se nejčastěji používají krátce před a po menstruaci, tenčí pak poskytují každodenní pocit svěžesti, jsou obohacené o jemnou vůni a příjemné na nošení. Intimky si ženy oblíbily i pro jejich další vlastnosti jako je například speciální tvarování, které vyhovuje všem druhům spodního prádla, nebo krajkový vzor na povrchu, díky kterému jsou vložky prodyšné a zároveň poskytují pocit svěžesti a pohodlí.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

6 Příspěvků
Poslední příspěvek 23:07
14 Příspěvků
Poslední příspěvek 23:07

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat