Napumpujte tělo tím správným množstvím živin

Nedostatky ve stravě se na těle dost podepisují. Co všechno do sebe – denně – musíte přijmout, abyste fungovali na výbornou? Pokud jednu oblast výživy vynecháte, organismus si postaví hlavu!

Podle celosvětových statistik lidem chybí důležité živiny, konkrétně draslík, vitaminy C, D a E, hořčík a vápník. Často za to může nevyvážená strava, diuretika a další léky narušující schopnost organismu absorbovat důležité látky. Zásoby vitaminů a minerálů se také ztenčují, pokud holdujete alkoholu a kávě a v práci se nadměrně stresujete. Takže, co s tím? Dávejte si pozor na to, co jíte! Bez čeho se neobejdete a jak by měl váš jídelníček vypadat? Všechny níže uvedené položky mají své nezastupitelné místo!

Nezbytné sacharidy

Sacharidy patří k primárním zdrojům energie. Obvykle jsou rozděleny do dvou kategorií: jednoduché uhlohydráty (ty se tráví pomaleji) a komplexní uhlohydráty (s pomalejším trávením). Pokud jde o denní příjem, měli byste se zaměřit na to, aby sacharidy byly součástí jídelníčku - z 50 až 60 %. Mezi nejlepší zdroje uhlohydrátů pak patří rostlinná jídla, jako je čerstvé, zralé ovoce, škrobová zelenina, fazole a luštěniny, kupříkladu quinoa a pohanka.

Potřebné tuky

Tuky tělo potřebuje, ne že ne! Vyživují nervy a zároveň pomáhají tělu syntetizovat vitaminy rozpustné v tucích (A, E, D a K). Vždy se však vyhýbejte trans-tukům a nasyceným tukům (nejčastěji se vyskytují v živočišných produktech nebo vysoce zpracovaných potravinách). K těm zdravým se naopak řadí avokádo, konopná semínka, semena chia, kokos, olivy, ořechy a další semena, jako jsou ta slunečnicová, sezamová a dýňová. (Za ideální se považuje, pokud tuky dosahují 20 až 35 % vaší denní stravy.)

Opěvovaný protein

Protein je nutný pro zdravé svaly, pokožku a vlasy. Kromě toho přispívá k normálním chemickým reakcím v těle. Pravda je taková, že průměrný dospělý potřebuje (denně) okolo 50 gramů bílkovin.

Písmenkové vitaminy

Ano, bez vitaminů by to nešlo, proto se považují za primární složku výživy. Mezi ty nejzákladnější patří vitamin A, B komplex, vitaminy C, D, E, K a folát. Pokud něčeho nemáte dostatek, vystavujete se riziku osteoporózy, oslabenému imunitnímu systému, předčasnému stárnutí a dokonce i rakovině.

Minerály jako stavební kameny

I minerály jsou životně důležité – pomáhají tělu v rozvoji. Dělí se do dvou skupin: hlavní minerály (vápník, chlorid, hořčík, draslík, fosfor, sodík a síra) a stopové minerály (chrom, měď, jód, železo, mangan, molybden, selen a zinek). Deficity je možné zjistit pomocí vyšetření z krve. Oslovte svého lékaře.

Životadárná voda

Bez vody bychom neexistovali. Tělo spotřebuje každý den více než 2 a půl litru vody, takže je nezbytné dost pít. Téměř každá enzymatická a chemická reakce, která v organismu probíhá, je na vodě závislá. Proto si pitný režim striktně hlídejte.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Očekávejte náročný týden, ale s velkým potenciálem pro růst a rozvoj. Budete se cítit motivováni pracovat na svých cílech a ambicích a to vám poskytne silný pocit směru a jistoty.Na pracovišti můžete čekat nové příležitosti, nové... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek 18:01
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 17:50
1 Příspěvků
Poslední příspěvek 9:53

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat