Řepka je ideální pro vegetariánské lahůdky

Pěstitelé řepky zajásají. Opět budou naši zemi zahlcovat žlutě kvetoucími poli. Před lety to bylo kvůli biopalivům, teď to bude kvůli výživě. Řepka je totiž podle německých vědců lepší potravina než sójové boby. Je výživnější, obsahuje více bílkovin a má jemnou příchuť příbuzné hořčice. Pro výrobu vegetariánských a veganských burgerů je prý ideální.

Podle vědců z Halle se lidé po konzumaci burgeru z řepkového semene cítí nasycení déle než po konzumaci burgeru ze sójového masa. A mají také lepší hladinu krevní glukózy a lepší reakci tkání na inzulín.

„Bílkovina z řepkového semene na rozdíl od bílkoviny ze sóji má příchuť hořčice. Takže řepkové semínko je vhodnější pro přípravu chuťově výrazných pokrmů, nehodí se moc pro výrobu sladkých potravin,“ tvrdí doktorka Christin Volk z Univerzity Martina Luthera.

Co obsahuje?

Řepková semínka obsahují esenciální aminokyseliny podobně jako sójové boby. Člověk si většinu aminokyselin dokáže tvořit sám, skupinu tzv. esenciálních ale nikoli. Získává je z potravy. Bohatým zdrojem jsou živočišné produkty, ale pakliže je člověk nekonzumuje, musí spoléhat na rostlinné zdroje. A všechny nenahraditelné esenciální aminokyseliny obsahuje třeba sója, proto jsou produkty z ní tak rozšířené u veganů a vegetariánů.

„Řepka také obsahuje všechny esenciální aminokyseliny, které si tělo neumí syntetizovat samo. Sója je obecně považována za nejlepší rostlinný zdroj bílkovin, protože obsahuje dobrou skladbu aminokyselin,“ dodala Gabriele Stangl z Univerzity Martina Luthera.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Srdíčkový koláč

(30 hlasů)

Toast s gorgonzolou

(35 hlasů)

Omeleta s parmezánem

(20 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Očekávejte náročný týden, ale s velkým potenciálem pro růst a rozvoj. Budete se cítit motivováni pracovat na svých cílech a ambicích a to vám poskytne silný pocit směru a jistoty.Na pracovišti můžete čekat nové příležitosti, nové... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
33 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat