Hořké kakao zlepšuje proces myšlení

Hořkost kakau dávají polyfenoly ze skupiny flavanolů. Někteří výrobci čokolády a cukrovinek proto flavanoly z kakaa odstraňují. Jenže tyto látky jsou tím nejzdravějším, co s kakaem můžeme požít. Mají silné antioxidační účinky a jsou třeba prevencí rakoviny či chorob srdce. Podle britských neurologů posilují také funkce čelní kůry mozku, která řídí rozhodování a řešení složitých úkolů. Z experimentálního výzkumu vyšlo najevo, že osoby konzumující extra hořké kakao řeší složité úkoly rychleji a snadněji.

Super složení pro mozek

Katechiny, což je hlavní skupina flavanolů obsažená v kakau, totiž působí pozitivně na cévní zásobení nervové tkáně kyslíkem, čímž posilují její funkce.

Vědci z Birminghamské univerzity podávali skupině osob extra hořké (na katechiny extra bohaté) kakao. Srovnávací skupina dostala placebo hořký nápoj bez katechinů. První skupina pak vyřešila vysoce složitý úkole rychleji a přesněji. Sledováním mozku pomocí funkční magnetické rezonance vyšlo najevo, že první skupina osob měla díky katechinům více kyslíku v dané části mozku.

„Jasná výhoda konzumace nápoje bohatého na flavanoly byla patrná jen při řešení extrémně složitých úkolů. Můžeme to vztáhnout k tomu, co jsme pozorovali, tedy ke zvýšenému zásobení krví v kritické části mozku. Pokud řešíte složité úkoly, potřebujete zvýšený průtok krve bohaté na kyslík a živiny mozkem,“ uvedla doktorka Catarina Rendeir z Birminghamu.

Zlepšuje krevní oběh

Není to ale první studie, která prokazuje zlepšení krevního oběhu vlivem katechinů z kakaa. Zlepšení funkcí krevního oběhu se projeví třeba také na erekci u mužů.

Zapomeňte na cukry a tuky

Ale pozor! Kakao, které bylo použito v pokusu, bylo odtučněné a zcela bez cukru. Takže všichni, kdo se radovali, že si omluví časté mlsání na horké čokoládě či sladkém kakaovém nápoji, mají smůlu. Tuk a cukr účinky katechinů ruší a cévní systém poškozují. A čím sladší a tučnější nápoj a čím nižší občas hořkých katechinů v něm, tím hůř pro srdce a cévy. Kdo chce tedy svému srdci a mozku prospět, musí sáhnout po čokoládě s obsahem kakaa sedmdesát a více procent. A kakao si vařit z rostlinného mléka a bez cukru.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Snídaně s malinami

(20 hlasů)

Omeleta s banánem

(13 hlasů)

Veselá omeleta s jarní cibulkou

(22 hlasů)

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Očekávejte náročný týden, ale s velkým potenciálem pro růst a rozvoj. Budete se cítit motivováni pracovat na svých cílech a ambicích a to vám poskytne silný pocit směru a jistoty.Na pracovišti můžete čekat nové příležitosti, nové... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
3 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat