Méně známé výhody pláče

Že slzy mají antibakteriální účinky, chrání a čistí oči, je známé. Ale co jejich další terapeutické účinky? Jen plačte, budete klidněji spát a zbavíte se psychického i fyzického utrpení!

No dobře, rozmaže řasenku a vlastně celý make-up a postará se o to, že oči zrudnou. Ale jinak je pláč zdravý! Proč mu nechat volný průběh? Tyhle výhody jistě uvítáte!

Ulevuje od stresu

Pláč je přirozenou emocí, kterou člověk reaguje na smutek nebo radost. Nikdo se za něj nemusí stydět, naopak. Pomáhá tělu ventilovat stresové hormony, čímž zvolňuje citová traumata, zbavuje organismus toxinů a hormonů, jako je kortizol a prolaktin, které přispívají ke zvýšené úrovni napětí a úzkostí. Navozuje tedy pocity klidu a pohody.

Zmírňuje bolesti

Slzy spouští produkci endorfinů, které jsou přirozenými léky proti bolesti. Pláč uklidňuje tím, že usnadňuje uvolňování oxytocinu, jež se vylučuje i při orgasmu. Říká se mu také hormon lásky či důvěry. Ten působí na srdce a mozkové procesy, posiluje paměť a proces učení a v neposlední řadě má značný vliv na oblast sociálních vztahů, především těch rodinných.

Navozuje klidný a delší spánek

V malé studii z roku 2016 vědci zjistili, že děti, které aspoň 10 minut plakaly, poté rychleji usnuly a spaly déle než obvykle. Navíc se u nich snížil počet probuzení během noci. Odborníci z Pittsburské univerzity, kteří za experimentem stojí, říkají, že pláč je pro tělo fyzicky vyčerpávající a vyžaduje spoustu energie. Když někdo pláče, jeho srdeční frekvence se zvyšuje a dochází ke zpomalení dechu. Čím intenzivnější pláč je, tím větší je také hyperventilace, která snižuje množství kyslíku, jež mozek přijímá. Následkem toho je únava a ospalost.

Mužům v pláči brání příroda

Biochemik William H. Frey II, Ph.D odhalil, že ženy pláčou v průměru 5,3krát za měsíc, kdežto muži asi jen 1,3krát. Pochopitelně, že chlapcům je od raného věku vštěpováno, že „kluci nepláčou“. Mnozí se tak za pláč v dospělosti až stydí. Na druhou stranu, příroda sama od sebe zařídila, aby samci pláčem šetřili. Hormon testosteron u nich tuto emoci potlačuje. To ale neznamená, že se pláči za každých okolností ubrání.






Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Omeleta s našlehanou ricottou

(21 hlasů)

Snídaně s malinami

(20 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Očekávejte náročný týden, ale s velkým potenciálem pro růst a rozvoj. Budete se cítit motivováni pracovat na svých cílech a ambicích a to vám poskytne silný pocit směru a jistoty.Na pracovišti můžete čekat nové příležitosti, nové... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
33 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat