Osamělost posiluje představivost a schopnost plánovat

Osamělost je pro člověka jakožto sociálního tvora nepřirozená. Proto má na jeho psychické a fyzické zdraví zhoubný vliv, pokud je dlouhodobá. Kanadští neurologové ale zjistili, že má i lepší stránku věci. Osamělost totiž nutí mozek aktivovat centra představivosti, budoucího plánování a vzpomínání. Ty se posilují a pracují lépe.

Krátkodobá osamělost

Takže krátkodobá osamělost může posilovat imaginaci a pomoci třeba umělecké činnosti. To ovšem vědci z Montrealu neprokázali a je nutno podrobit dalšímu výzkumu.

Co však při studiu mozku pomocí funkční magnetické rezonance prokázali, je, že mozek osob žijících v sociální izolaci skutečně pracuje efektivněji v centrech pro představivost, budoucí plánování a vzpomínky. Podle autorů to dává smysl, tato centra pomáhají osamělému člověku svou situaci lépe zvládat.

Výzkum se přitom opírá o studium čtyřiceti tisíc seniorů.

„Souhlasí to s možností, že osamělí jedinci se můžou častěji zabývat představami o společenských kontaktech nebo znova zažívat ty minulé, aby si vyplnili prázdná místa samoty. Tato činnost podporuje představivost, vzpomínání a budoucí plánování,“ tvrdí jeden z autorů výzkumu profesor Danilo Bzdok z McGillovy univerzity.

Sociální izolace

Sociální izolace je v posledním roce velice dobře známá mnohem většímu počtu lidí kvůli pandemii COVID-19. Bohužel z dlouhodobého hlediska má zhoubný vliv na zdraví. Je to totiž stresor, který působí negativně na psychiku a v překladu poškozuje také cévy a další orgány. Především z toho důvodu, že v osamění má člověk zvýšenou hladinu stresového hormonu kortizolu v krvi.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Očekávejte náročný týden, ale s velkým potenciálem pro růst a rozvoj. Budete se cítit motivováni pracovat na svých cílech a ambicích a to vám poskytne silný pocit směru a jistoty.Na pracovišti můžete čekat nové příležitosti, nové... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:59
1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
3 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat