Pořádný výkřik zbavuje stresu

Nějak to v poslední době není ono. Je vám špatně, když zapnete televizi, nejste ve své kůži a zvažujete, že navštívíte terapeuta, i když se vám jeho hodinová taxa příliš nezamlouvá. Ještě zadržte, existuje lék, který nic nestojí, a přesto krotí splíny a stres!

Neustále se opakující špatné zprávy, život stranou od lidí, deprese z roušek, distanční výuky i strach o zdraví s psychikou hodně mávají. Psychologové již s prvním příchodem pandemie koronaviru zaznamenali nárůst duševních chorob, a souběžně s tím, že zatím nejsou patrné vyhlídky na lepší časy, předpokládají, že lidí s úzkostí, panickou atakou a dalšími duševními chorobami, bude čím dál víc. Naštěstí existuje jistý terapeutický nástroj, který nestojí ani korunu – a je účinný stejně jako antidepresiva. Pořádný výkřik!

Terapie bez odborníka

Všechno, co ve vás dřímá a připravuje vás o tolik potřebný kyslík, ze sebe máte pořádně vyřvat. A to bez legrace. Křik jako forma léčby vznikl v 70. letech 20. století. Již tehdy psychologové věděli, že jde o způsob, jak uvolnit potlačené emoce a ulevit si od napětí. Při touze křičet se v mozku rozsvítí část mozku zvaná amygdala. Ta se aktivuje, když je člověk v ohrožení a necítí se dobře (pocity, které z minulých týdnů či měsíců dobře znáte).

I pláč se počítá!

Součástí příznivého účinku křičení je, že když se do toho pořádně opřete a vydáte hlasitý zvuk, ideálně do širokého a otevřeného prostoru, amygdala úzkost, nahromaděný stres, vztek, lítost, pocity křivdy i další emoce zpracuje a odplaví stres, třeba společně i se slzami, které tento proces často doprovázejí.

Ale to je v pořádku, protože dle průzkumů se po pláči dvě třetiny lidí cítí o dost lépe. Slzy navíc zbavují oči toxinů, vyhání z oka bakterie, ale i zklidňují mysl a uvolňují endorfiny, které jsou zásadní pro celkovou pohodu a zvládání stresu. Křik plus pláč tedy tvoří silnou léčitelskou dvojici, díky které se můžete vydat směrem k lepším zítřkům. A přesně to si řekli strůjci projektu Looks Like You Need Iceland, kteří umožňují svým klientům vykřičet ze sebe vše potřebné – do panenské přírody Islandu. Tam ale jezdit nemusíte.

Pst, odcházím

I když tamní příroda je bezesporu nádherná, i u nás v Česku existují krásná a tichá místa, která unesou, když jim sdělíte, co právě cítíte. Nejste-li tedy v dobré psychické kondici, obujte pevné boty, najděte si les, břeh řeky, potok, louku, skálu, lom či jiný koutek, kde právě nehrozí interakce s jinými osobami, z plných plic se nadechněte, vybavte si všechna příkoří, která vám nedají spát, otevřete ústa a pusťte je ze sebe skrz hlasitý a dlouhý výkřik. Ihned poté si budete připadat jako jiný člověk.






Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Zapečená celozrnná houska

(17 hlasů)

Dušené houby na toastu

(25 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Očekávejte náročný týden, ale s velkým potenciálem pro růst a rozvoj. Budete se cítit motivováni pracovat na svých cílech a ambicích a to vám poskytne silný pocit směru a jistoty.Na pracovišti můžete čekat nové příležitosti, nové... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
33 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat