Nepřerušované užívání antikoncepce a ženské zdraví

Co se stane, když žena užívá antikoncepci nepřetržitě bez přerušení? A není to nebezpečné pro zdraví? Dozvíte se!

Antikoncepční pilulky jsou jako metoda ochrany proti početí velmi oblíbená. Jsou v nich obsažené ženské hormony estrogen a/nebo gestagen. Ty vedou k takzvanému umělému cyklu. Vedle ochrany proti těhotenství se ale pilulky užívají i z různých zdravotních důvodů.

V mnoha případech se umělý dvacetiosmidenní cyklus nepřerušuje, takže se pilulky užívají bez přestávky. Takovému cyklu se pak říká dlouhý. Hladina hormonů se drží na stále stejné úrovni a nedochází k žádnému krvácení.

V takovém případě mohou zmizet menstruační bolesti nebo držet na uzdě výrůstky na děložní sliznici. Pro mnoho žen znamená kontinuální užívání antikoncepce také jistou nezávislost bez menstruačního krvácení.

Jaké pilulky lze užívat dlouhodobě

Dlouhodobé užívání bez přerušení je možné pouze u těch tabletek, které jsou na každý den stejné, označují se jako jednofázové nebo monofázové. Užívat takové tabletky dlouhodobě se u většiny z nich doporučuje po dobu maximálně tří měsíců, tedy jednoho balení.

Jak tabletky užívat a zda je můžete brát dlouhodobě, musí rozhodnout vždy váš lékař, který přípravek zná a ví, zda je k dlouhodobému užívání vhodný. Také má přehled o tom, zda je i váš zdravotní stav způsobilý a hormonální změna nevyvolá žádné zdravotní komplikace.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Očekávejte náročný týden, ale s velkým potenciálem pro růst a rozvoj. Budete se cítit motivováni pracovat na svých cílech a ambicích a to vám poskytne silný pocit směru a jistoty.Na pracovišti můžete čekat nové příležitosti, nové... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

3 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:08
8 Příspěvků
Poslední příspěvek 13:01
90 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat