Důvody, proč je vám stále horko

Jen sedíte a pracujete u počítače. Tak proč se potíte, když se fyzicky pohybují jen vaše prsty – po klávesnici? Za rudým obličejem a vyšší tělesnou teplotou může stát nejen těhotenství!

Horečku nemáte a rozhodně nepociťujete, že by na vás něco lezlo. Tak v čem je problém? Proč si připadáte jako v ohni? Na vině může být hned několik důvodů!

Příliš mnoho kávy

Od rána už máte třetí čtvrtou kávu a vlastně ji pijete jen tak ze zvyku, skoro jako obyčejnou vodu. Jenže kofein je stimulant, který se podílí na zahřívání organismu. Jestli z vás tedy doslova teče, odložte hrnek a napijte se čisté vody. Za pár minut se vám uleví.

Napětí, stres a úzkost

Při nadměrném stresu stoupá krevní tlak, čímž taktéž dochází k zahřívání těla. Potí-li se vám ruce, pokuste se zůstat v klidu, zhluboka se nadechněte, popřípadě si dopřejte krátkou uklidňující procházku na čerstvém vzduchu. 

Perimenopauza nebo menopauza

Hormony nikdo neoblafne. Perimenopauza u žen nastupuje někdy po čtyřicátých narozeninách, ale klidně může přijít i dřív. Splašené hormony pak o sobě dávají vědět zvýšením tělesné teploty a návaly horka. Poraďte se o tom se svým lékařem. S vyšší tělesnou teplotou počítejte i okolo ovulace a hlavně v těhotenství, kdy tělo začíná pracovat za dva.

Pikantní jídlo

Kajenský pepř, chilli papričky či pálivá paprika. Ostré koření podporuje hubnutí a snižuje cholesterol, ale zároveň může stát za tím, že si z čela otíráte pot. Zmírněte jeho konzumaci.

Nadváha

V případě, že máte kila navíc, pravděpodobně častěji používáte deodoranty. Lidé s nadváhou se totiž potí víc než ti ostatní.

Zvýšená funkce štítné žlázy

Abnormální množství potu ukazuje také na zvýšenou funkci štítné žlázy, ale i chronickou infekci. Požádejte svého lékaře o kompletní vyšetření.

Léky

Je-li vám stále horko, zkontrolujte léky, které užíváte. Zvlášť u těch, které se uplatňují na psychické stavy (antidepresiva), migrény a bolesti, si lidé stěžují na návaly horka.

Jiné zdravotní stavy

Existuje celá řada zdravotních problémů, které mohou vést k dysfunkci hypotalamu, který reguluje tělesnou teplotu. Řeč je o genetických poruchách, vrozených vadách, autoimunitních i pooperačních stavech. Někdy za zvýšeným pocením a horkem stojí i poranění hlavy.






Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Očekávejte náročný týden, ale s velkým potenciálem pro růst a rozvoj. Budete se cítit motivováni pracovat na svých cílech a ambicích a to vám poskytne silný pocit směru a jistoty.Na pracovišti můžete čekat nové příležitosti, nové... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

8 Příspěvků
Poslední příspěvek 13:01
90 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
142 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat