Udělejte si lymfodrenážní masáž v pohodlí domova, poradíme vám, jak na to.

S pojmem lymfa se nejčastěji setkáme v souvislosti s celulitidou. Hrbolatá pomerančová nebo tvarohová kůže trápí převážně ženy, protože mají strukturu kolagenových vláken v pokožce jinou než muži.

Lymfa

Lymfodrenáž neboli lymfatická masáž je typ masáže, která má za úkol rozproudit lymfu v těle. Lymfa je bezbarvá olejovitá tekutina, která se nachází v lymfatických cévách. Jejím úkolem je řídit hospodaření s tekutinami ve tkáních a starat se o imunitu. Lymfatické orgány a uzliny se starají o boj s patogeny, které se do našeho těla dostávají dýcháním, pitím, jídlem, přes kůži a tělesné otvory.

Pohyb lymfy

Krev v žilách a tepnách se pohybuje pumpováním srdce. Ale lymfatické cévy svoji pumpu nemají. Pohyb lymfy zajišťuje pohyb svalů, tepání v kardiovaskulárním systému, pohyb trávicích orgánů, polohování a masáž. Pohybu lymfy pomůžeme i správným hlubokým dýcháním do břicha.

Když lymfa neproudí

Lymfatická masáž může výrazně pomoci s neproudící, zastavenou lymfou. Jak poznáme, že naše lymfa pořádně neproudí? Především si všimneme otoků, například váčky pod očima a zaregistrujeme pocit nafouknutí. Ženy znají tento pocit těsně před menstruací, kdy tělo zadržuje vodu. Otoky mohou vznikat i při konzumaci příliš slaného jídla a při nízkém příjmu tekutin. Neproudící lymfa nepříjemně znásobuje i projevy celulitidy. Pokožka je napjatá, jako by pod ní byl balonek s vodou a hrbolky na kůži více vystupují. 

Lymfatická masáž

Ruční lymfodrenáž je nejlepší svěřit do rukou odborníka. Ale pro viditelné zlepšení stavu pokožky a zbavení se otoků je třeba tyto masáže absolvovat pravidelně, což je časově i finančně náročné. Rozhodně si nejprve zajděte na pár ošetření ke kvalifikovanému terapeutovi, než se rozhodnete pro domácí lymfatickou masáž. Pokud využijete služeb mobilního maséra, ten si donese skládací masážní lehátko k vám domů. Pokud si troufnete na domácí masáž, dobrou zprávou je, že masážní lehátko na to nepotřebujete. 

Domácí lymfodrenáž

Vždyť to je jen takové hlazení, řeknete si po absolvování manuální lymfodrenáže v masérském salonu. Při celotělové masáži ani nevnímáte, kdy vás masér posouvá na elektrickém masážním lehátku nahoru a dolů, většina lidí si při lymfatické masáži zdřímne. Ano, pocitově je lymfodrenáž velmi jemná, ale přesto je opravdu účinná. Důležitý je směr, v jakém se tahy provádějí, způsob jejich provádění, tlak, rychlost tahů a především základní ošetření – vyprázdnění lymfatických uzlin před masáží.

Jak na to?

Prvním krokem je uvolnění lymfatických uzlin. Chcete-li dělat masáž pravidelně 2x do týdne a nestíháte, udělejte alespoň tento krok. Usnadníte tak pohyb lymfy do vyprázdněných uzlin a čištění těla. Uzliny uvolňujeme jemným tlakem nebo kroužením v pomalém tempu. Věnujeme se oblasti jamky nad klíční kostí, na krku zboku, před a za ušima, vzadu na krku zpod lebky směrem k ramenům, v jamkách pod pažemi, koleny, na tříslech a na vnitřních stranách stehen úplně nahoře. Pokud si nejste jisti postupem, navštivte terapeuta nebo se inspirujte naučným videem.

Po uvolnění uzlin masírujeme, resp. s jemným pomalým tlakem hladíme všechny končetiny od konečků prstů směrem k srdci. Používáme prsty, celou dlaň, ale můžeme si pomoci také jemnou masážní žínkou. Masáž provádíme nasucho, bez oleje.

Na břiše, bocích a hýždích postupujeme ve směru k vyprázdněným uzlinám na tříslech a stehnech. Celá masáž by nám měla zabrat 20-30 min, děláme ji v pomalém tempu, vhodné ji zařadit před večerní sprchu. Chcete-li se věnovat jen dílčímu ošetření, například pouze nohám, rozhodně nevynechejte vyprazdňování lymfatických uzlin na celém těle. 

Čím si ještě můžete pomoci?

Zdravé tělo je odrazem zdravého životního stylu. Pijte dostatek vhodných tekutin, hýbejte se, stravujte se zdravě a racionálně, pohlídejte si dostatek spánku a udržujte si veselou mysl. To je návod na zdravé, štíhlé a pružné tělo. Masáž je příjemný doplněk, čas na věnování pozornosti sobě a svému tělu.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Vejce s bylinkovou solí

(26 hlasů)

Palačinky

(1 hlasů)

Vaječná omeleta s lososem

(35 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Očekávejte náročný týden, ale s velkým potenciálem pro růst a rozvoj. Budete se cítit motivováni pracovat na svých cílech a ambicích a to vám poskytne silný pocit směru a jistoty.Na pracovišti můžete čekat nové příležitosti, nové... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
33 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat