Stres jako znak sociální vrstvy

„Já mám takový stres!“ „A co teprve já!“ Stává se z vyjádření, že je někdo ve stresu symbol statusu? A víte, že existuje i pozitivní stres?

„Chodím z práce o půl sedmé nejdřív.“ „Já taky, a to pak musím ještě na nákup.“ „Mám teď tolik práce, že to schůzku nestihnu.“ „Dneska jsem se nestihla ani najíst.“

Stres do naší společnosti zapustil kořeny. A my jsme mu to tady hodně zpříjemnili – koneckonců je základem mnoha kurzů jógy a meditací a středem pozornosti mnoha deníků. Děláme gymnastiku, pleteme, píšeme, dýcháme – a přizpůsobujeme se stresu místo toho, abychom ho z našich životů vyhazovali.

Tajně k němu můžeme dokonce vzhlížet – ukazuje nám přece, že díky němu můžeme ze sebe dostat maximum. Opravdu žít, běhat, dělat kariéru. A dříve nebo (a to je obvyklejší) později si uvědomíme, že tento toxický vztah se stresem nám vlastně nepřináší nic dobrého. A tak se ho chceme zbavit.

Výš, rychleji, lépe

Pokud lidé vidí stres jako symbol stavu, pak je to velký problém, protože až příliš pozdě zjistí, že stres rozhodně není přítel, kterého by chtěli za společníka. To znamená, že v určitém okamžiku života, je zasáhne skutečná obranná reakce těla, které nemohou uniknout.

Mohou to být typické příznaky stresu, jako je vnitřní neklid, napětí, bolest hlavy nebo břicha. Často lidé hovoří o problému – ale ani si neuvědomí, že jejich stresový faktor je něco úplně jiného, co neřeší.

Dobrý a špatný stres

Každý stres ale nemusí být špatný. Pokud člověk, který je zavalený prací, přichází do kanceláře s bolestí žaludku a odchází pozdě, může to být negativní stres. Pokud ale stejný čas stráví péčí o nemocnou babičku, což je zátěž nejen fyzická, ale i psychická, může to pro něj být mnohem méně stresující.

Tak si může každý z nás určit, co je ten skutečný zdroj stresu v našem životě – a jak ho snížit. Ne vždy totiž „povinný“ odpočinek může být to, co vám v dané situace pomůže. Čerpat energii – a to těmi nejrůznějšími způsoby – je pro nás stejně důležité. Stres nemá být to, o čem si budeme vyprávět. Zkusme udělat soutěž o nejlépe strávený víkend!

Zdroj: názory autora, https://www.cancer.gov/about-cancer/coping/feelings/stress-fact-sheet, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2921311/







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Očekávejte náročný týden, ale s velkým potenciálem pro růst a rozvoj. Budete se cítit motivováni pracovat na svých cílech a ambicích a to vám poskytne silný pocit směru a jistoty.Na pracovišti můžete čekat nové příležitosti, nové... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:59
1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
3 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat